top of page

Vedlejší složky ve stravě a jejich vliv na akné

Aktualizováno: před 2 dny

Bílkoviny, vitamíny, minerály, zdravé tuky a sacharidy jsou součástí dobře vyvážené stravy. Rovněž je však třeba zdůraznit i vliv vedlejších složek ve stravě, jako jsou zelený čaj, alkohol, sůl, koření, různé druhy nápojů či fermentované produkty a jejich vliv na stav pokožky lidí s akné.


Fermentované produkty

Ve stravě jedinců s akné by mělo být omezeno nebo zcela vyloučeno mléko, proteinové syrovátkové doplňky a další mléčné výrobky. Na druhou stranu se doporučuje konzumace fermentovaných mléčných výrobků (např. kefíru nebo podmáslí) kvůli přítomnosti látky laktoferinu a bakterií Lactobacillus v těchto potravinách. Tyto "aktivní složky" snižují zánět kůže a tvorbu kožního mazu. Kromě toho laktoferin dále snižuje růst Cutibacterium acnes (kožní bakterie spojované s tvorbou akné).


Vědecká studie - návrh

Vědečtí pracovníci v roce 2010 v jedné studii hodnotili účinek fermentovaného mléka obohaceného laktoferinem na klinické zlepšení u lidí s akné. (Poznámka: laktoferin je protein ze syrovátkového mléka izolovaný po odstranění vysráženého kaseinu.) Sledovaná skupina se skládala z 36 lidí ve věku 18–30 let, kteří byli náhodně rozděleni do dvou skupin: skupina s laktoferinem (n = 18) a skupina s placebem (n = 18). Po dobu 12 týdnů bylo lidem denně dáváno fermentované mléko s obsahem 200 mg laktoferinu, kterým bylo hodnoceno během měsíčních návštěv množství a závažnost akné pupínků.


Vědecká studie - výsledky

U lidí ve skupině s laktoferinem došlo k významnému snížení u zánětlivých akné pupínků (přibližně 39 %) a závažnosti akné (přibližně 20 %) po 12 týdnech ve srovnání se skupinou s placebem. V této skupině se také snížilo množství vylučovaného kožního mazu (přibližně o 31 %).


Zelený čaj

Extrakt ze zeleného čaje snižuje počet zánětlivých pupínků na nose a bradě. To potvrdila studie zahrnující 80 žen ve věku 25–45 let. Účastníci s akné během této studie konzumovali extrakt ze zeleného čaje bez kofeinu obsahující 856 mg epikatechin galátu (přírodní složka přítomná v zeleném čaji). Příznivé účinky byly prokázány u 80 % účastnic studie. Pozor: byla provedena pouze jedna studie a výsledky nebyly přesvědčivé.


Alkohol

Mezi další dietní faktory, které mohou zhoršovat akné, je třeba zmínit konzumaci alkoholu. To bylo potvrzeno ve vědecké studii zahrnující 1 236 lidí v roce 2011. Bylo prokázáno, že konzumace alkoholu zhoršuje závažnost akné symptomů více u mužů než u žen.


Poznámka pod čarou:

Metabolismus alkoholu - Více než 90 % alkoholu je vyloučeno játry; 2–5 % se vyloučí v nezměněné podobě močí, potem nebo dechem.

Mechanismy, kterými alkohol zvyšuje riziko akné, zůstávají nejasné, ale mohou zahrnovat jeho účinek na pokožkové mikroorganismy. Některé mikroorganismy související s akné mají alkoholdehydrogenázu (enzym, protein), která přeměňuje přebytek alkoholu na toxický acetaldehyd, který může hrát roli v rozvoji akné.


Slaná a kořeněná jídla

Předpokládá se, že slaná jídla zvyšují výskyt akné. Po studování tohoto problému vědeckými pracovníky v roce 2016, kde bylo analyzováno 200 lidí s akné, byla nalezena negativní souvislost mezi množstvím spotřebovaného chloridu sodného (sůl). Lidé s akné konzumovali vyšší množství sole (medián 3,37 g) ve srovnání s lidmi bez akné (medián 2,3 g). Konzumace kořeněných jídel nebyla prokázána se závažností nebo trváním akné.


Různé druhy nápojů - sycené, slazené atp.

Konzumace různých druhů nápojů a výskyt akné byl předmětem výzkumu vědeckých pracovníků v roce 2019. Studie byla provedena na skupině 8 197 studentů. Bylo prokázáno, že častá konzumace (více než 7x krát týdně) sycených nápojů, nápojů s ovocnou příchutí a slazených čajů byla spojena se středně těžkou nebo těžkou formou akné.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.


Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

57 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page