top of page

Nevhodné tuky ve stravě pro akné pleť

Mgr. Radomír Jůza, Ph.D.

Zdravé stravování je pro naše tělo prospěšné, ale může vás překvapit, jak moc konkrétní potraviny dokáží ovlivnit pleť a tvorbu akné pupínků. V tomto článku zjistíte, že častá konzumace určitých potravin je špatná pro vaši pokožku.


Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny a akné

Nasycené mastné kyseliny (např. kyselina palmitová) mají prokázaný negativní vliv na akné pokožku.

Vysoký obsah kyseliny palmitové ve stravě vede (přes aktivaci mTORC1) k rozvoji kožního zánětu a zvýšené produkci kožního mazu kožními buňkami, což může vyústit v tvorbu akné pupínků.


Máslo je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených mastných kyselin.
Máslo je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených mastných kyselin..

Jaké potraviny obsahují/mohou obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin

  • máslo, sádlo, kokosový a palmový olej

  • koláče

  • sušenky

  • tučné kusy masa

  • klobásy

  • slanina

  • uzená masa jako salám, chorizo a pancetta

  • sýr

  • smetana

  • zmrzlina

  • kokosové mléko

  • mléčné koktejly

  • čokoláda a čokoládové pomazánky


Tipy, jak jíst méně nasycených mastných kyselin

  • při nákupu porovnávejte etikety potravin

  • volte nízkotučné mléčné výrobky nebo mléčné alternativy

  • grilujte, pečte, duste nebo vařte jídlo spíše než byste ho smažili nebo opékali

  • odměřujte olej čajovou lžičkou, abyste kontrolovali množství, které používáte

  • před pečením ořízněte viditelný tuk z masa

  • vybírejte libovější kusy masa s nižším obsahem tuku, jako jsou krůtí prsa a mleté maso se sníženým obsahem tuku

  • vyzkoušejte pomazánky se sníženým obsahem tuku, jako jsou pomazánky na bázi olivového nebo slunečnicového oleje


Jak snížit příjem nasycených mastných kyselin

1. V obchodech


Dávejte pozor na obsah „nasycených mastných kyselin“ na etiketě produktů.

Vysoký: Více než 5 g nasycených mastných kyselin na 100 g.

Střední: Mezi 1,5 g a 5 g nasycených mastných kyselin na 100 g.

Nízký: 1,5 g nasycených mastných kyselin nebo méně na 100 g.


Mezi podobnými produkty může být velký rozdíl v obsahu nasycených tuků!!!

Vyberte si potravinu s nižším obsahem nasycených tuků. Velikost porcí se také může lišit. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je podívat se na nutriční obsah na 100 g.


2. Jídla v restauracích


  • Kavárna: přestaňte pít velkou "plnotučnou" kávu. Nepřidávejte smetanu.

  • Indická restaurace: místo krémových kari (např. korma, pasanda) vsaďte na jídla na rajčatech, jako je tandoori. Místo pilau rýže a naan zvolte obyčejnou rýži a chapatti.

  • Kebab: dejte si raději ražniči s chlebem pitta a salátem než döner kebab.

  • Čína: zvolte pokrm s nižším obsahem tuku, jako je dušená ryba, kuřecí řízek suey nebo krevety sečuánské.

  • Thajská kuchyně: vyzkoušejte dušené jídlo obsahující kuře, ryby nebo zeleninu. Dejte si pozor na kari, které obsahuje kokosové mléko, které má vysoký obsah nasycených tuků. Pokud si vyberete jednu z nich, snažte se nesníst všechnu omáčku.


3. Svačina


Vyměňte potraviny s vysokým obsahem cukru, soli a tuku, jako je čokoláda, koblihy a určité pečivo, za:

  • nějaké ovoce

  • celozrnný toast

  • nízkotučný jogurt s nízkým obsahem cukru

  • malá hrst obyčejných, nesolených ořechů

  • ovesné vločky


Transmastné kyseliny

Jiné označení - trans nenasycené mastné kyseliny neboli TFA (zkratka pochází z anglického názvu trans fatty acids)


Rychlé občerstvení (tzv. fast food) je bohatým zdrojem transmastných kyselin.
Rychlé občerstvení (tzv. fast food) je bohatým zdrojem transmastných kyselin.

Transmastné kyseliny a akné

Průmyslově vyráběné TFA, které strukturně připomínají kyselinu palmitovou, jsou hlavní složkou rychlého občerstvení (tzv. fast food) a bylo zjištěno, že zhoršují akné.


Jaké potraviny obsahují/mohou obsahovat vysoký podíl transmastných kyselin

Transmastné kyseliny se nacházejí v mnoha zpracovaných a balených potravinách. Např:

  • Sušenky, koláče, dorty, sladké rohlíky a koblihy

  • Chleby a krekry

  • Mražené potraviny, jako mražené večeře, pizza, zmrzlina, mražený jogurt, mléčné koktejly a pudink

  • Fast food

  • Pevné tuky, jako margarín


Jak snížit příjem transmastných kyselin

Nahraďte potraviny s vysokým obsahem trans a nasycených tuků potravinami, které obsahují polynenasycené a mononenasycené tuky. Zde je návod, jak začít:

  • Zeptejte se, v jakém typu tuků se jídla připravují, když jíte v restauracích.

  • Vyhněte se smaženým, baleným a zpracovaným potravinám.

  • Několik dní v týdnu nahraďte maso kuřecím masem nebo rybou bez kůže.

  • Nahraďte plnotučné mléčné výrobky nízkotučným nebo netučným mlékem, jogurtem a sýrem.


Shrnutí pro nezdravé tuky a akné

Na akné pleť negativně působí nasycené mastné kyseliny a trans izomerních kyseliny, jejichž hlavním zdrojem jsou hydrogenované rostlinné oleje nacházející se v margarínech, cukrovinkách nebo rychlém občerstvení.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.



Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

Comments


bottom of page