top of page

Nevhodné tuky ve stravě pro akné pleť

Zdravé stravování je pro naše tělo prospěšné, ale může vás překvapit, jak moc konkrétní potraviny dokáží ovlivnit pleť a tvorbu akné pupínků. V tomto článku zjistíte, že častá konzumace určitých potravin je špatná pro vaši pokožku.


Nasycené mastné kyseliny

Nasycené mastné kyseliny a akné

Nasycené mastné kyseliny (např. kyselina palmitová) mají prokázaný negativní vliv na akné pokožku.

Vysoký obsah kyseliny palmitové ve stravě vede (přes aktivaci mTORC1) k rozvoji kožního zánětu a zvýšené produkci kožního mazu kožními buňkami, což může vyústit v tvorbu akné pupínků.


Máslo je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených mastných kyselin.
Máslo je jeden z nejbohatších zdrojů nasycených mastných kyselin..

Jaké potraviny obsahují/mohou obsahovat vysoký podíl nasycených mastných kyselin

  • máslo, sádlo, kokosový a palmový olej

  • koláče

  • sušenky

  • tučné kusy masa

  • klobásy

  • slanina

  • uzená masa jako salám, chorizo a pancetta

  • sýr

  • smetana

  • zmrzlina

  • kokosové mléko

  • mléčné koktejly

  • čokoláda a čokoládové pomazánky


Tipy, jak jíst méně nasycených mastných kyselin

  • při nákupu porovnávejte etikety potravin

  • volte nízkotučné mléčné výrobky nebo mléčné alternativy

  • grilujte, pečte, duste nebo vařte jídlo spíše než byste ho smažili nebo opékali

  • odměřujte olej čajovou lžičkou, abyste kontrolovali množství, které používáte

  • před pečením ořízněte viditelný tuk z masa

  • vybírejte libovější kusy masa s nižším obsahem tuku, jako jsou krůtí prsa a mleté maso se sníženým obsahem tuku

  • vyzkoušejte pomazánky se sníženým obsahem tuku, jako jsou pomazánky na bázi olivového nebo slunečnicového oleje


Jak snížit příjem nasycených mastných kyselin

1. V obchodech


Dávejte pozor na obsah „nasycených mastných kyselin“ na etiketě produktů.

Vysoký: Více než 5 g nasycených mastných kyselin na 100 g.

Střední: Mezi 1,5 g a 5 g nasycených mastných kyselin na 100 g.

Nízký: 1,5 g nasycených mastných kyselin nebo méně na 100 g.


Mezi podobnými produkty může být velký rozdíl v obsahu nasycených tuků!!!

Vyberte si potravinu s nižším obsahem nasycených tuků. Velikost porcí se také může lišit. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je podívat se na nutriční obsah na 100 g.


2. Jídla v restauracích


  • Kavárna: přestaňte pít velkou "plnotučnou" kávu. Nepřidávejte smetanu.

  • Indická restaurace: místo krémových kari (např. korma, pasanda) vsaďte na jídla na rajčatech, jako je tandoori. Místo pilau rýže a naan zvolte obyčejnou rýži a chapatti.

  • Kebab: dejte si raději ražniči s chlebem pitta a salátem než döner kebab.

  • Čína: zvolte pokrm s nižším obsahem tuku, jako je dušená ryba, kuřecí řízek suey nebo krevety sečuánské.

  • Thajská kuchyně: vyzkoušejte dušené jídlo obsahující kuře, ryby nebo zeleninu. Dejte si pozor na kari, které obsahuje kokosové mléko, které má vysoký obsah nasycených tuků. Pokud si vyberete jednu z nich, snažte se nesníst všechnu omáčku.


3. Svačina


Vyměňte potraviny s vysokým obsahem cukru, soli a tuku, jako je čokoláda, koblihy a určité pečivo, za:

  • nějaké ovoce

  • celozrnný toast

  • nízkotučný jogurt s nízkým obsahem cukru

  • malá hrst obyčejných, nesolených ořechů

  • ovesné vločky


Transmastné kyseliny

Jiné označení - trans nenasycené mastné kyseliny neboli TFA (zkratka pochází z anglického názvu trans fatty acids)


Rychlé občerstvení (tzv. fast food) je bohatým zdrojem transmastných kyselin.
Rychlé občerstvení (tzv. fast food) je bohatým zdrojem transmastných kyselin.

Transmastné kyseliny a akné

Průmyslově vyráběné TFA, které strukturně připomínají kyselinu palmitovou, jsou hlavní složkou rychlého občerstvení (tzv. fast food) a bylo zjištěno, že zhoršují akné.


Jaké potraviny obsahují/mohou obsahovat vysoký podíl transmastných kyselin

Transmastné kyseliny se nacházejí v mnoha zpracovaných a balených potravinách. Např:

  • Sušenky, koláče, dorty, sladké rohlíky a koblihy

  • Chleby a krekry

  • Mražené potraviny, jako mražené večeře, pizza, zmrzlina, mražený jogurt, mléčné koktejly a pudink

  • Fast food

  • Pevné tuky, jako margarín


Jak snížit příjem transmastných kyselin

Nahraďte potraviny s vysokým obsahem trans a nasycených tuků potravinami, které obsahují polynenasycené a mononenasycené tuky. Zde je návod, jak začít:

  • Zeptejte se, v jakém typu tuků se jídla připravují, když jíte v restauracích.

  • Vyhněte se smaženým, baleným a zpracovaným potravinám.

  • Několik dní v týdnu nahraďte maso kuřecím masem nebo rybou bez kůže.

  • Nahraďte plnotučné mléčné výrobky nízkotučným nebo netučným mlékem, jogurtem a sýrem.


Shrnutí pro nezdravé tuky a akné

Na akné pleť negativně působí nasycené mastné kyseliny a trans izomerních kyseliny, jejichž hlavním zdrojem jsou hydrogenované rostlinné oleje nacházející se v margarínech, cukrovinkách nebo rychlém občerstvení.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.



Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

7 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page