top of page

Nekomedogenní kosmetika na akné - jak ji rozpoznat

Aktualizováno: 24. 8. 2023

Už se vám někdy stalo, že jste si pořídili novou nevyzkoušenou kosmetiku na akné a zhoršila se vám po ní pleť? S velkou pravděpodobností v tomto případě u vás došlo k vytvoření akné, které nese označení tzv. Acne cosmetica. Acne cosmetica je způsobena kosmetickými přípravky obsahujícími tzv. komedogenní látky.


To, že prodejci kosmetiky tvrdí o svém produktu na akné, že vám pomůže pročistit pleť, ještě neznamená, že to tak skutečně bude. Problém může být ve složení tzv. pomocných látek u daného přípravku, kdy tyto ingredience mohou ucpávat vaše póry (jsou tedy komedogenní). V tomto příspěvku vám proto poskytujeme krátký seznam kosmetických komedogenních látek, který vám pomůže s rozhodováním ohledně používání a pořizování produktů péče o pleť na akné. Takže, ať už se snažíte vyčistit své akné nebo předcházet budoucím pupínkům, tento seznam bude vaším průvodcem pro výběr nejlepších produktů pro vaši pleť.


Co je to komedogenita?

Komedogenita je termín, který popisuje potenciál látky nebo produktu způsobit komedony, což je odborný název pro ucpané póry (vývody mazových žláz) a tedy akné pupínky, které jsou nezanícené.


Při výběru kosmetického přípravku pro použití na pleť s akné je důležité zvážit, zda jsou jeho všechny složky nekomedogenní. Vědci provedli řadu studií, ve kterých zkoumali schopnost mnoha kosmetických přísad ucpávat póry, což nám dává dobrou představu o tom, na které přísady si dát pozor.


Seznam komedogenních kosmetických složek

Pro vaši snazší orientaci jsou v tabulce uvedeny reprezentativní příklady složek, které jsou považovány za komedogenní. Jinými slovy tyto látky by se neměly dostat na vaši pleť s akné. (Názvy složek jsou psány INCI° názvy - tak jak je můžete najít na zadních etiketách produktů.)


Nepoužívat

Radši nepoužívat

acetylated lanolin alcohol

acetylated lanolin

PEG-16 lanolin

butyl stearate

cetearyl alcohol + ceteareth 20

polyglyceryl-3 diisostearate

cocoa butter

cetyl acetate

PPG-2 myristyl propionate

isopropyl isostearate

ethoxylated lanolin

PPG-5-Ceteth-10 phosphate

isopropyl linoleate

ethylhexyl palmitate

propylene glycol monostearate

isopropyl myristate

glyceryl-3 diisostearate

sodium lauryl sulfate

isopropyl palmitate

isocetyl alcohol

squalene

lanolin acid

isopropyl lanolate

steareth-10

laureth-4

isostearic acid

sulfur*

linseed oil

isostearyl isostearate

sweet almond oil

myristyl lactate

lauric acid

tetradecane

myristyl myristate

myreth-3 myristate

xylene

octyl palmitate

oleth-3

oleic acid

olive oil

oleyl alcohol

peanut oil

*Pro zajímavost: u síry (sulfur) bylo zjištěno, že může být středně komedogenní, přesto se používá stále jako léčebná látka proti akné.

Laureth-4 a isocetyl alcohol mají i vysoké riziko pro podráždění pokožky.

INCI°: je zkratka pro Mezinárodní nomenklaturu kosmetických ingrediencí (v angličtině International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) a má tyto pravidla:

  • Pořadí kosmetických ingrediencí v produktu je psáno podle jejich hmotnostních poměrů (první složka je tedy ta s nejvyšším procentuálním zastoupením).

  • Pokud složky jsou obsažené méně než v 1 % v produktu, pak se mohou psát v libovolném pořadí.

Dá se dle něčeho poznat, jestli daná složka je komedogenní, aby se nemuselo stále koukat do uvedeného seznamu a kontrolovat ho? Bohužel bez otestování dané látky se to nedá poznat.


Dá se dle něčeho poznat, jestli daný produkt je komedogenní, aby se nemuselo stále koukat do uvedeného seznamu a kontrolovat ho? Bohužel bez otestování daného produktu se to nedá poznat.


Hledáte nekomedogenní kosmetiku na akné pro vaši pleť? Dovolte mi vám představit českou kosmetiku Juzika.


Nekomedogenní kosmetika na akné Juzika

Juzika je přírodní nekomedogenní kosmetika proti akné. Naše produkty:

  • jsou dermatologicky testovány. Dermatologické testování bylo provedeno celkem u 25 dobrovolníků (věk 23-70; 19 žen; 6 mužů) s cílem přesného zhodnocení bezpečnosti kosmetických výrobků. Za daných podmínek testování nebyla u dobrovolníků zaznamenána žádná objektivní kožní reakce ani žádné subjektivní negativní pozorování. (Dermatologicky testované znamená, že produkty byly testovány na kůži dobrovolníků a následné vyhodnocení a protokoly byly vytvořeny kvalifikovanou osobou.)

  • mají přírodní složení. Obsahují více než 95 % přírodních látek.

  • jsou lehké, gelovité a nemastné.

  • používají veganské aktivní látky, které prokázaly klinický účinek proti akné.

  • jsou nekomedogenní.


Proč se můžete spolehnout na Juziku?

Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že:

  • 83 % testujících pozorovalo anti-akné efekt již po prvním týdnu používání produktů (jen pro srovnání, dle vědeckých dotazníků se účinnost kožních léčiv na akné pohybuje v rozmezí mezi 35-54 %).

  • Dále nikdo z testujících nepociťoval nežádoucí vedlejší účinky, jako je suchost nebo podráždění pokožky, což jsou velmi časté vedlejší účinky standardních kožních léčiv proti akné.


Podívejte se na hodnocení a fotky našich zákazníků před a po používání Juziky

Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky


Kupte nekomedogenní kosmetiku proti akné.


Naše kosmetika na akné je nekomedogenní a bez podezřelých nebezpečných látek.


Krém proti akné pomáhá redukovat aktivní pupínky, zklidňovat je a předcházet tvorbě novým.


Sérum proti akné pomáhá rychleji zacelovat aktivní pupínky a předcházet tvorbě akné jizvičkám či pozánětlivých pigmentových flíčků.


Naše přírodní inovativní produkty proti akné jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice a mohou být k vám odeslány do 24 h.

203 zobrazení0 komentářů
bottom of page