top of page
Mgr. Radomír Jůza, Ph.D.

Co nejíst při akné - část 2 - Mléčné produkty a čím je nahradit

Aktualizováno: 5. 2.

Strava ovlivňuje celkové zdraví. To je všeobecně známo. Ale jak může strava ovlivnit akné? V tomto článku se detailněji podíváme na mléčné produkty a prozradíme, čím je ve stravě nahradit, abyste si udrželi dostatečnou hladinu vápníku.


Vědecká literatura o tom, zda příjem mléčných výrobků souvisí s tvorbou akné, je nekonzistentní. Tento efekt může záviset na pohlaví, etnickém původu a kulturních stravovacích návycích. Navzdory smíšeným důkazům autoři souhrnného přehledu vědeckých studií z roku 2022* dospěli k závěru, že zvýšený příjem mléčných výrobků (např. mléka) může zhoršit akné u mladých lidí v zemích s převládající západní stravou, jako jsou Spojené státy, Evropa a Austrálie.


Západní strava je charakterizovaná zvýšeným příjmem mléčných výrobků a potravin s vysokým glykemickým indexem. Naproti tomu mléčné výrobky pravděpodobně nezhoršují akné mezi mládeží z nezápadních zemí (např. Singapuru).

*J. Meixiong et al., Diet and acne: A systematic review, JAAD Int. 2022, 7, 95-112.


Opravdu trocha biochemie - mechanismus, jak pravděpodobně mléčné produkty ovlivňují tvorbu akné

V mnoha vědeckých studiích bylo pozorováno, že častí konzumenti mléčných výrobků mají prokazatelně vyšší hladiny hormonů, inzulínu podobný růstový hormon-1 (IGF-1) a inzulínu, v krvi ve srovnání s lidmi, co nejedí mléčné výrobky. Inzulín a IGF-1 jsou lidskému tělu vlastní molekuly, které stimulují kožní buňky k vyšší produkci kožního mazu, což vede k rozvoji akné.


Velmi zjednodušeně tedy řečeno: "Čím více jedinec sní mléčných produktů, tím více budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít více akné pupínků."


Vědecké podporující důkazy

1) Pozitivní souvislost s akné byla zjištěna u příjmu mléka a odtučněného mléka v Americe v roce 2005, kdy v této dotazníkové studii se zúčastnilo na 47 355 žen.


2) V jiné dotazníkové studii, které se zúčastnilo na 6 094 dívek, byl taktéž zjištěn pozitivní vztah mezi konzumací mléka a tvorbou akné.


3) V další dotazníkové studii, které se zúčastnilo celkem 4 273 chlapců, byla zjištěna souvislost mezi konzumací odtučněného mléka a akné.


4) Riziko tvorby akné se zvyšovalo s rostoucí konzumací mléka u jedinců, kteří konzumovali více než 3 porce týdně. Tato souvislost byla výraznější u odtučněného než u plnotučného mléka. Studie byla provedena v Itálii u celkem 205 lidí s akné.


Doporučení pro vás

Jen vy, čtenáři, víte jestli pravidelně konzumujete mléčné produkty. Pokud ano a dělají se vám akné pupínky, zkuste omezit jejich konzumaci alespoň po dobu jednoho měsíce. A uvidíte, jak se vaše pleť začne pročisťovat.


Doporučení, čím je možné nahradit mléčné produkty v jídelníčku

Mléčné výrobky, jako je mléko, sýr a jogurt, jsou vynikajícím zdrojem bílkovin a dalších důležitých živin (např. vápníku). Pokud však chcete tyto potraviny vyřadit ze svého jídelníčku, nabízíme vám zajímavé alternativy.


4 nejlepší zdroje bílkovin, které jsou přátelské pro akné pleť:

1. Maso:

Po mléčných výrobcích je maso (kuřecí, krůtí, vepřové či hovězí) další potravinou, která je plná bílkovin. Kuřecí maso je jedním z nejčastěji konzumovaných druhů masa na celém světě.


2. Oříšky:

Oříšky jako mandle, kešu, arašídy, vlašské ořechy a pistácie jsou skvělým zdrojem bílkovin. Kromě bílkovin jsou také bohaté na vlákninu a zdravé tuky.


3. Vejce:

Na nich je nejlepší to, že se dají připravit na tolik různých způsobů, že vás nikdy neomrzí!


4. Ryby:

Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, omega-3 mastných kyselin, zdravých tuků a vitamínů jako vitamín A a D. Ryby jako losos, tuňák a pstruh by určitě tedy neměly chybět ve vašem anti-akné jídelníčku.


6 zdrojů vápníku, které jsou přátelské pro akné pleť:

1. Tmavá, listová, zelená zelenina

Zelenina, jako je kapusta, špenát, zelí a brokolice, má vysoký obsah vápníku.


2. Ořechy a semena

Ze všech ořechů mají mandle nejvyšší obsah vápníku. Jsou také dobrým zdrojem hořčíku a vitamínu E. Semínka, jako je mák, chia, konopí a sezam, mají také velmi vysoký obsah vápníku a snadno se sypou na snídani nebo do koktejlů.


3. Konzervovaný losos a sardinky

Tyto ryby jsou díky měkkým jedlým kostem skvělým zdrojem vápníku. Jsou také skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro mozek, srdce a pokožku.


4. Mandlové a rýžové mléko

Tato mléka jsou stále oblíbenější alternativou kravského mléka. Můžete si je koupit obohacená o vápník, abyste si zajistili dostatečný přísun tohoto prvku.


5. Tofu

Tofu se vyrábí ze sójových bobů a má vysoký obsah vápníku. Můžete si také koupit tofu, které je obohacené vápníkem.


6. Fazole a čočka

Fazole a čočka jsou také dobrým zdrojem vápníku.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.

Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

128 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comentários


bottom of page