top of page

Které potravinové doplňky mohou pomoci, když máte akné?

Aktualizováno: před 2 dny

Pupínky přicházejí v mnoha různých typech včetně černých teček, bílých malých hlavičkách a/nebo červených zanícených boláčcích. K jejich odstranění se vědecký výzkum již dlouho zaměřuje na kožní léčiva, jako jsou benzoylperoxid, retinoidy nebo antibiotika. Alternativně někdo hledá přirozenější způsoby akné léčby, kterými jsou třeba potravinové doplňky. Fungují ale i přírodní prostředky? A pokud ano, tak jaké si máte pořídit?


Vitamín E

Tento vitamín má silné antioxidační a protizánětlivé vlastnosti a dále snižuje tvorbu kožního mazu.


Vědecká studie u dospělých osob (průměrný věk 28,5 roku) prokázala, že koncentrace vitamínu E v krvi byly významně nižší u lidí s akné (7,9 mol/l) ve srovnání s kontrolní skupinou bez akné (11,1 mol/l).


Vitamín E se nachází především ve vejcích, zelených listech zeleniny, rajčatech, vlašských ořechách a olejích.


Vitamín D

Vitamín D má širokospektrální účinek pro prevenci akné pupínků prostřednictvím, snížení tvorby kožního mazu, prevence ucpání pórů a zabránění růstu kožních bakterií C. acnes.


Příznivý vliv vitamínu D na kůži lidí s akné byl prokázán ve studii 100 dobrovolníků. Po dobu tří měsíců byla podávána suplementace 0,25 g alfakalcidolu. U lidí s akné, kteří dostávali tuto suplementaci, byly pozorovány významně vyšší krevní hladiny vitamínu D. Rovněž byl prokázán pokles hladin zánětlivých molekul (IL-6 a TNF-alfa).


Vědečtí pracovníci dále v roce 2016 měřili hladinu vitamínu D u skupiny 160 lidí a prokázali, že mezi lidmi s akné mělo abnormální hladiny tohoto vitamínu až 49 %.


Tučné ryby, rybí tuk, játra, vejce a kvasnice jsou vynikajícími zdroji vitamínu D. Tento vitamin lze také syntetizovat, když je pokožka vystavena slunečnímu záření po dobu 10–15 minut, dvakrát až třikrát týdně.


Zinek

Tento esenciální prvek vykazuje antibakteriální a protizánětlivý účinek.


Vědecká studie odhalila, že lidé s akné vykazovali významně nižší krevní koncentrace zinku (62 mol/l) ve srovnání s kontrolní skupinou bez akné (82 mol/l).


Mezi zdroje zinku patří ústřice, dýňová a slunečnicová semínka a celozrnné obiloviny.


Selen

Selen reguluje tvorbu mazu a má protizánětlivé vlastnosti.


Nejbohatším zdrojem selenu jsou para ořechy a mořské plody. Mezi další zdroje patří maso, obiloviny a mléčné výrobky.


Potravinové doplňky a akné

Na jaké faktory koukat při výběru vitamínového-minerálního doplňku při akné?

Následující faktory jsou velmi důležité:

1) aby dané minerály byly v tzv. chelátové formě - chelátová forma představuje organickou formu minerálu, ve které je minerál zabudován v přírodních organických sloučeninách. Dle vědeckých studiích je tato forma výhodná pro náš organizmus z hlediska lepšího vstřebávání a využití.


2) aby především obsažené vitamíny B6 a B12 nebyly přítomny ve vysokých koncentracích. Vysoké dávkování vitamínů B6 a B12 jsou velmi často spojovány s tvorbou akné. Více si můžete přečíst v tomto článku, který se právě těmto vitamínům věnuje.


3) aby vitamíny E a D a minerály zinek a selen byly přítomny.


4) zinek snižuje vstřebávání mědi, dalšího důležitého prvku. Nezapomeňte doplňovat i měď při suplementaci zinku.


Mastné kyseliny

Příznivý vliv na stav pokožky mají polynenasycené mastné kyseliny (PUFA), jako jsou omega-3 a -6, včetně esenciálních nenasycených mastných kyselin (EFA), tj. kyselina linolová (LA) a kyselina alfa-linolenová (ALA). Lidské tělo si tyto kyseliny neumí syntetizovat, a proto je musí dodávat stravou.


Rostlinné oleje (např. slunečnicový, lněný, sójový, hroznový, arašídový nebo sezamový olej) jsou bohatým zdrojem LA, zatímco chia semínka, vlašské ořechy, olivový olej a řepkový olej poskytují ALA.


Kromě EFA obsahují PUFA také kyselinu gama-linoleovou (GLA), arachidonovou (AA), kyselinu eikosapentaénovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA).


GLA se nachází v konopném oleji a semenech černého rybízu, zatímco EPA a DHA lze nalézt především v tuku mořských ryb (makrela, losos, treska, sledě).


Studie provedená vědeckým kolektivem v roce 2014 prokázala, že omega-3 mastné kyseliny (ALA, DHA, EPA) mají příznivý vliv na stav pokožky a snižují výskyt akné. Studijní skupina požívala 2000 mg EPA a DHA (n = 15) nebo 1000 mg brutnákového oleje obsahujícího 400 mg kyseliny gama-linolenové (n = 15) po dobu 10 týdnů. Po konci studie byl prokázán snížený počet nezánětlivých a zánětlivých pupínků. Výsledky této studie tak ukázaly, že navzdory pozorovaným vedlejším účinkům, jako je přechodný průjem (6,7 %) a mírný gastrointestinální diskomfort (6,7 %), lze výše uvedenou suplementaci použít jako dodatečnou terapii pro zvládnutí akné.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.

Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.



88 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page