top of page

Střevní mikroflóra a tvorba akné – Jaká strava je nejlepší pro akné pleť?

Aktualizováno: 4. 8. 2023

Souvislost mezi akné a gastrointestinální dysfunkcí může mít původ v mozku. Tuto hypotézu podporuje i stresem vyvolané zhoršení akné. Experimentální studie na zvířatech a klinické studie na lidech ukázaly, že stres narušuje normální střevní mikroflóru, především snížení u druhů Lactobacillus a Bifidobacterium. Stres způsobuje, že střevní mikroorganismy produkují chemické látky, které procházejí střevní sliznicí a dostávají se do krevního oběhu, což vede k systémovému zánětu.


Střevní mikroflóra u lidi s akné

V posledních letech se však v rozvoji akné vyzdvihuje role vnějších faktorů, zejména typ stravování. Střevní mikroflóru lidí s akné zkoumalo jen zatím jen několik vědeckých týmů.

1. První taková studie byla provedena již v roce 1955 a porovnávala přítomnost potenciálně patogenních bakterií u 10 lidí s akné s přítomností u jedinců bez akné. Bylo zjištěno, že u lidí s akné byly často izolovány druhy rodu Bacteroides.

2. V další vědecké studii vykazovali lidé s akné nižší diverzitu střevní mikroflóry a vyšší poměr Bacteroidetes k Firmicutes, což je enterotyp tzv. západního stravování.

3. Poslední vědecká studie z roku 2018 navíc zjistila u lidí s akné ve srovnání s kontrolami (lidé bez akné) pokles druhů Lactobacillus, Bifidobacterium, Butyricicoccus, Coprobacillus a Allobaculum. Lactobacillus a Bifidobacterium jsou běžné druhy, které vyrovnávají střevní mikroflóru. Posilují také střevní bariéru tím, že snižují propustnost a zvyšují odolnost střevního epitelu. A navíc pomáhají snižovat zánět.


Shrnutí:

Střevní mikroflóra u lidí s akné se tedy zdá, že obsahuje snížený počet druhů Lactobacillus a Bifidobacterium.


Typ stravování a jeho vliv na střevní mikroflóru

U několika populárních diet, včetně západní, bezlepkové, „všežravé“, vegetariánské, veganské a středomořské, byla zkoumána jejich schopnost ovlivňovat střevní mikroflóru.


V několika studiích vedla západní strava (vysoký obsah živočišných bílkovin a tuků a nízký obsah vlákniny) k výraznému snížení počtu celkových bakterií a prospěšných druhů Bifidobacterium a Eubacterium.


Vědečtí pracovníci v jedné studii nechali 10 zdravých osob po dobu 30 dnů konzumovat bezlepkovou dietu. Populace "zdravých bakterií" (Bifidobacterium a Lactobacillus) se snížily, zatímco populace potenciálně nezdravých bakterií se zvýšily. Zejména bylo zjištěno zvýšení počtu E. coli a celkového počtu Enterobacteriaceae.


Veganská a vegetariánská strava je obohacena o fermentovatelné potraviny rostlinného původu. Jedna vědecká studie srovnávala veganskou a vegetariánskou stravu s neomezenou kontrolní stravou a zjistila, že vegani i vegetariáni mají významně nižší počty druhů Bifidobacterium a Bacteroides.


Středomořská strava je napříč celým spektrem považována za zdravou a vyváženou stravu. Vyznačuje se příznivým profilem mastných kyselin, který je bohatý na mononenasycené i polynenasycené mastné kyseliny, vysokým obsahem polyfenolů a dalších antioxidantů, vysokým příjmem vlákniny a dalších nízkoglykemických sacharidů a relativně vyšším příjmem rostlinných než živočišných bílkovin. Konkrétně olivový olej, různé druhy ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a ořechů, mírná konzumace ryb, drůbeže a červeného vína a nižší příjem mléčných výrobků, červeného masa, zpracovaného masa a sladkostí charakterizují tradiční středomořskou stravu. Několik vědeckých studií ukázalo, že potraviny tvořící typickou středomořskou stravu zlepšují obezitu, lipidový profil a zánět. Tyto změny mohou být zprostředkovány zvýšením obsahu Lactobacillus a Bifidobacterium.


Doporučení pro osoby s akné:

Zkuste nasadit typ „středomořského stravování“, pokud se chcete zbavit svého akné.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.

Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

72 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page