top of page

Strava proti tvorbě akné

Aktualizováno: 4. 8. 2023

Zajímá vás, jak vyčistit akné pupínky? Takzvaná strava proti akné může být dobrým začátkem. Přečtěte si, jaké jsou vhodné potraviny proti tvorbě akné a jak ovlivňují vaše zdraví.


Je všeobecně přijato, že potraviny s nízkým glykemickým indexem/glykemickou zátěží (např. ovoce, zelenina, ořechy, celozrnné produkty) a jídelníčky se sníženým příjmem cukrů mají ochranný efekt proti tvorbě akné.


Opravdu trocha teorie - Co je to glykemický index a glykemická zátěž?

Glykemický index (GI) je bodovací systém používaný k určení, jak rychle je obsah sacharidů z potraviny stráven, absorbován a metabolizován. Glykemický index potraviny se vztahuje ke zvýšení hladiny glukózy v krvi ve vztahu k čisté glukóze 2 hodiny po konzumaci této potraviny.

Glykemická zátěž je měřítkem schopnosti potraviny zvýšit hladinu glukózy v krvi.


Rozdělení potravin podle GI

"Rychlé potraviny" s GI > 70 (např. sladkosti, bílé pečivo)

"Středně rychlé potraviny" s GI v rozmezí 50 až 70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, vařené brambory)

"Pomalé potraviny" s GI < 50 (např. zelenina, luštěniny, ovoce)


Rozdělení potravin podle glykemické zátěže (GZ)

S vysokou GZ (GZ > 20) (např. pečivo, oplatky, sušenky, tyčinky, čokoláda)

Se střední GZ (GZ 10 až 20) (např. pečené brambory)

S nízkou (GZ < 10) (např. zelenina, luštěniny, ovoce)

Pro srovnání glykemických indexů a zátěží některých vhodných potravin přikládáme na konci článku tabulku.


Opravdu trocha biochemie - Mechanismus, jak pravděpodobně potraviny s nízkým GI ovlivňují stav akné na lidské pleti

V mnoha klinických studiích bylo pozorováno, že jídelníček obsahující potraviny s vysokou GZ byl spojen s vyššími hladinami inzulínu a inzulínu podobného růstového faktoru-1 (IGF-1). Zatímco dieta s nízkou GZ prokazatelně snižovala koncentraci IGF-1 nalačno. Inzulín a IGF-1 jsou lidskému tělu vlastní molekuly, které ovlivňují kožní buňky k vyšší produkci kožního mazu, což vede k rozvoji akné. Velmi zjednodušeně tedy řečeno: "Čím více jedinec sní/vypije produktů s vysokou GZ, tím více budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít více akné pupínků. A naopak, čím více jedinec sní produktů s nízkou GZ, tím méně budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít méně akné pupínků. "


Pár podporujících důkazů

1) Ve vědecké studii byly zkoumány změny biochemických faktorů souvisejících s akné u dospělých se středně těžkým až těžkým akné po dodržování diety s nízkým GI a nízkou GZ nebo obvyklého stravovacího plánu (kontrolní skupina) po dobu 2 týdnů. Účastníkům (počet 66, New York, USA) byly náhodně přiděleny dieta s nízkým GI a nízkou GZ nebo obvyklý stravovací plán. V této studii dieta s nízkým GI a nízkou GZ u dospělých účastníků snížila koncentraci IGF-1 hormonu.


2) Celkem 32 lidí (Jižní Korea) s mírným až středně závažným akné bylo náhodně zařazeno buď do diety s nízkou GZ, nebo do diety kontrolní skupiny (klasické stravování) a absolvovali poté 10týdenní dietní intervenční studii. U osob ve skupině s nízkou GZ se prokázalo významné klinické zlepšení v počtu jak nezánětlivých tak i zánětlivých akné pupínků.


3) Celkem 43 mužů z Austrálie s akné absolvovalo 12týdenní studii stravovací intervence s dermatologickým hodnocením. Po 12 týdnech se celkový počet akné pupínků snížil v experimentální skupině (dieta s nízkou GZ) ve srovnání s kontrolní skupinou (dieta s vysokou GZ.) Experimentální dieta také snížila hmotnost účastníků.


4) Čtyřicet tři mužů ve věku 15-25 let (Austrálie) bylo zařazeno do 12týdenní dietní intervence, která zahrnovala dermatologické hodnocení. Experimentální stravování spočívalo v dietě s nízkou GZ, která se skládala z bílkovin (25 % energie) a ze sacharidů s nízkým glykemickým indexem (45 % energie). Ve 12. týdnu se celkový počet akné pupínků snížil ve skupině s nízkou GZ než v kontrolní skupině. Experimentální dieta také vedla ke snížení hmotnosti a indexu tělesné hmotnosti než kontrolní dieta.


Strava proti tvorbě akné - Doporučení pro vás

Jen vy, čtenáři, víte jestli pravidelně konzumujete "sladké" produkty. Pokud ano a dělají se Vám akné pupínky, zkuste omezit jejich konzumaci alespoň na jeden měsíc a místo nich zařadit "zdravější alternativy". A uvidíte, jak se Vaše pleť začne pročisťovat. :))


Tabulka reprezentativních potravin přátelských k akné pleti, které představují vhodný zdroj sacharidů a jejich GI a GZ hodnoty

Potravina

GI

GZ na porci

Porce g/ml

Dostupné sacharidy v porci

NÁPOJE

Voda s citrónem

12

0

300

1

OBILOVINY

Vařená hnědá rýže

55

18

150

33

Vařená rýže parboiled

47

17

150

36

Vařený bulgur

48

12

150

26

Ovesné vločky

40

14

50

34

TĚSTOVINY

Vařené celozrnné špagety

37

16

180

42

ZELENINA

Vařené brambory

50

14

150

28

LUŠTĚNINY, SEMÍNKA A OŘÍŠKY

Fazole (průměr)

28

7

150

25

Čočka (průměr)

28

5

150

18

Hrášek zelený

35

5

100

13

Cizrna

28

8

150

30

Kešu oříšky

15

4

100

26

Pistácie

15

3

100

17

OVOCE (průměr)

43

6

120

13

GI - glykemický index; GZ - glykemická zátěž; GZ = GI * sacharidy (v gramech v porci)/100; Ovoce bylo počítáno jako průměrná hodnota pro jablko, hroznové víno, kiwi, pomeranč, broskev, hrušku a švestku.


Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.

Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.


64 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page