Zajímá vás, jak vyčistit akné pupínky? Takzvaná strava proti akné může být dobrým začátkem. Přečtěte si, jaké jsou vhodné potraviny proti tvorbě akné a jak ovlivňují vaše zdraví.
Je všeobecně přijato, že potraviny s nízkým glykemickým indexem/glykemickou zátěží (např. ovoce, zelenina, ořechy, celozrnné produkty) a jídelníčky se sníženým příjmem cukrů mají ochranný efekt proti tvorbě akné.
Opravdu trocha teorie - Co je to glykemický index a glykemická zátěž?
Glykemický index (GI) je bodovací systém používaný k určení, jak rychle je obsah sacharidů z potraviny stráven, absorbován a metabolizován. Glykemický index potraviny se vztahuje ke zvýšení hladiny glukózy v krvi ve vztahu k čisté glukóze 2 hodiny po konzumaci této potraviny.
Glykemická zátěž je měřítkem schopnosti potraviny zvýšit hladinu glukózy v krvi.
Rozdělení potravin podle GI
"Rychlé potraviny" s GI > 70 (např. sladkosti, bílé pečivo)
"Středně rychlé potraviny" s GI v rozmezí 50 až 70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, vařené brambory)
"Pomalé potraviny" s GI < 50 (např. zelenina, luštěniny, ovoce)
Rozdělení potravin podle glykemické zátěže (GZ)
S vysokou GZ (GZ > 20) (např. pečivo, oplatky, sušenky, tyčinky, čokoláda)
Se střední GZ (GZ 10 až 20) (např. pečené brambory)
S nízkou (GZ < 10) (např. zelenina, luštěniny, ovoce)
Pro srovnání glykemických indexů a zátěží některých vhodných potravin přikládáme na konci článku tabulku.
Opravdu trocha biochemie - Mechanismus, jak pravděpodobně potraviny s nízkým GI ovlivňují stav akné na lidské pleti
V mnoha klinických studiích bylo pozorováno, že jídelníček obsahující potraviny s vysokou GZ byl spojen s vyššími hladinami inzulínu a inzulínu podobného růstového faktoru-1 (IGF-1). Zatímco dieta s nízkou GZ prokazatelně snižovala koncentraci IGF-1 nalačno. Inzulín a IGF-1 jsou lidskému tělu vlastní molekuly, které ovlivňují kožní buňky k vyšší produkci kožního mazu, což vede k rozvoji akné. Velmi zjednodušeně tedy řečeno: "Čím více jedinec sní/vypije produktů s vysokou GZ, tím více budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít více akné pupínků. A naopak, čím více jedinec sní produktů s nízkou GZ, tím méně budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít méně akné pupínků. "
Pár podporujících důkazů
1) Ve vědecké studii byly zkoumány změny biochemických faktorů souvisejících s akné u dospělých se středně těžkým až těžkým akné po dodržování diety s nízkým GI a nízkou GZ nebo obvyklého stravovacího plánu (kontrolní skupina) po dobu 2 týdnů. Účastníkům (počet 66, New York, USA) byly náhodně přiděleny dieta s nízkým GI a nízkou GZ nebo obvyklý stravovací plán. V této studii dieta s nízkým GI a nízkou GZ u dospělých účastníků snížila koncentraci IGF-1 hormonu.
2) Celkem 32 lidí (Jižní Korea) s mírným až středně závažným akné bylo náhodně zařazeno buď do diety s nízkou GZ, nebo do diety kontrolní skupiny (klasické stravování) a absolvovali poté 10týdenní dietní intervenční studii. U osob ve skupině s nízkou GZ se prokázalo významné klinické zlepšení v počtu jak nezánětlivých tak i zánětlivých akné pupínků.
3) Celkem 43 mužů z Austrálie s akné absolvovalo 12týdenní studii stravovací intervence s dermatologickým hodnocením. Po 12 týdnech se celkový počet akné pupínků snížil v experimentální skupině (dieta s nízkou GZ) ve srovnání s kontrolní skupinou (dieta s vysokou GZ.) Experimentální dieta také snížila hmotnost účastníků.
4) Čtyřicet tři mužů ve věku 15-25 let (Austrálie) bylo zařazeno do 12týdenní dietní intervence, která zahrnovala dermatologické hodnocení. Experimentální stravování spočívalo v dietě s nízkou GZ, která se skládala z bílkovin (25 % energie) a ze sacharidů s nízkým glykemickým indexem (45 % energie). Ve 12. týdnu se celkový počet akné pupínků snížil ve skupině s nízkou GZ než v kontrolní skupině. Experimentální dieta také vedla ke snížení hmotnosti a indexu tělesné hmotnosti než kontrolní dieta.
Strava proti tvorbě akné - Doporučení pro vás
Jen vy, čtenáři, víte jestli pravidelně konzumujete "sladké" produkty. Pokud ano a dělají se Vám akné pupínky, zkuste omezit jejich konzumaci alespoň na jeden měsíc a místo nich zařadit "zdravější alternativy". A uvidíte, jak se Vaše pleť začne pročisťovat. :))
Tabulka reprezentativních potravin přátelských k akné pleti, které představují vhodný zdroj sacharidů a jejich GI a GZ hodnoty
Potravina | GI | GZ na porci | Porce g/ml | Dostupné sacharidy v porci |
NÁPOJE | | | | |
Voda s citrónem | 12 | 0 | 300 | 1 |
OBILOVINY | | | | |
Vařená hnědá rýže | 55 | 18 | 150 | 33 |
Vařená rýže parboiled | 47 | 17 | 150 | 36 |
Vařený bulgur | 48 | 12 | 150 | 26 |
Ovesné vločky | 40 | 14 | 50 | 34 |
TĚSTOVINY | | | | |
Vařené celozrnné špagety | 37 | 16 | 180 | 42 |
ZELENINA | | | | |
Vařené brambory | 50 | 14 | 150 | 28 |
LUŠTĚNINY, SEMÍNKA A OŘÍŠKY | | | | |
Fazole (průměr) | 28 | 7 | 150 | 25 |
Čočka (průměr) | 28 | 5 | 150 | 18 |
Hrášek zelený | 35 | 5 | 100 | 13 |
Cizrna | 28 | 8 | 150 | 30 |
Kešu oříšky | 15 | 4 | 100 | 26 |
Pistácie | 15 | 3 | 100 | 17 |
OVOCE (průměr) | 43 | 6 | 120 | 13 |
GI - glykemický index; GZ - glykemická zátěž; GZ = GI * sacharidy (v gramech v porci)/100; Ovoce bylo počítáno jako průměrná hodnota pro jablko, hroznové víno, kiwi, pomeranč, broskev, hrušku a švestku.
Trápí vás akné?
Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.
Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.
Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.
Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.
Comments