Objeví se vám nový pupínek pokaždé, když si dáte něco sladkého nebo hranolky s hamburgerem? Pokud jste na tuto otázku odpověděli kladně, pravděpodobně byste se měli vyhnout obdobným potravinám, abyste předešli dalšímu akné. Přečtěte si, jaké to jsou a jak ovlivňují vaše tělo.
Je všeobecně přijato, že potraviny s vysokým glykemickým indexem / glykemickou zátěží (např. čokoláda, pečené brambory, cukroví, kuskus, hranolky, nápoje s vysokým obsahem cukru, cereálie s nízkým obsahem vlákniny a s vysokým obsahem přidaného cukru, slazené ovocné šťávy, bílé těstoviny a bílá rýže) a stravování se zvýšeným příjmem cukrů mají mírný, ale významný proaknegenní účinek.
Opravdu trocha teorie - Co je to glykemický index a glykemická zátěž?
Glykemický index (GI) je bodovací systém používaný k určení, jak rychle je obsah sacharidů z potraviny stráven, absorbován a metabolizován. Glykemický index potraviny se vztahuje ke zvýšení hladiny glukózy v krvi ve vztahu k čisté glukóze 2 hodiny po konzumaci této potraviny.
Glykemická zátěž je měřítkem schopnosti potraviny zvýšit hladinu glukózy v krvi.
Rozdělení potravin podle GI
"Rychlé potraviny" s GI > 70 (např. sladkosti, bílé pečivo)
"Středně rychlé potraviny" s GI v rozmezí 50 až 70 (např. celozrnné pečivo, těstoviny, vařené brambory)
"Pomalé potraviny" s GI < 50 (např. zelenina, luštěniny, ovoce)
Rozdělení potravin podle glykemické zátěže (GZ)
S vysokou GZ (GZ > 20) (např. pečivo, oplatky, sušenky, tyčinky, čokoláda)
Se střední GZ (GZ 10 až 20) (např. pečené brambory)
S nízkou GZ < 10 (např. zelenina, luštěniny, ovoce)
Pro srovnání glykemických indexů a zátěží některých "špatných pro akné" potravin přikládáme na konci článku tabulku.
Opravdu trocha biochemie - Mechanismus, jak pravděpodobně "sladké" produkty ovlivňují stav akné na lidské pleti
V mnoha klinických studiích bylo pozorováno, že stravování obsahující potraviny s vysokou GZ bylo spojeno s vyššími hladinami inzulínu a inzulínu podobného růstového faktoru-1 (IGF-1). Zatímco dieta s nízkou GZ prokazatelně snižovala koncentraci IGF-1 nalačno. Inzulín a IGF-1 jsou lidskému tělu vlastní molekuly, které ovlivňují kožní buňky k vyšší produkci kožního mazu, což vede k rozvoji akné.
Z grafu je jednoznačně viditelné, že jedinci, kteří konzumují nízkoglykemická jídla, mají prokazatelně nižší hladiny inzulínu a jejich buňky budou tak méně stimulovány k tvorbě kožního mazu.
Velmi zjednodušeně tedy řečeno: "Čím více jedinec sní/vypije produktů s vysokou GZ, tím více budou jeho/její kožní buňky tvořit kožní maz a tím bude mít více akné pupínků."
Poznámka pod čarou: Graf z vědecké práce a výsledky: L. Cordain, Implications for the role of diet in acne, Semin. Cutan. Med. Surg.; 24, 84, 2005; B. Kiens a E. A. Richter, Types of carbohydrate in an ordinary diet affect insulin action and muscle subtrates in humans, Am. J. Clin. Nutr., 63, 47, 1996.
Cukr a jeho vliv na tvorbu akné - pár podporujících vědeckých důkazů
1) Vědecká studie byla provedena na 2 300 účastníků ve věku 13 - 18 let v Turecku, kde bylo zjištěno, že častý příjem cukru a konzumace pečiva a zákusků byly spojeny se zvýšeným rizikem akné.
2) V další vědecké studii, která byla provedena u 64 dobrovolníků (32 s akné a 32 bez akné) po dobu 5 dnů, bylo ukázáno, že účastníci s akné konzumovali více sacharidů z potravin s vysokým GI ve srovnání s účastníky bez akné. Účastníci s akné měli tak vyšší koncentrace inzulínu a IGF-1 ve srovnání s účastníky bez akné.
3) V Číně bylo analyzováno celkem 8 197 odpovědí od studentů. Častá konzumace (≥7krát týdně) sycených limonád, slazených čajových nápojů a nápojů s ovocnou příchutí byla spojena s tvorbou středně závažným až závažným akné. Dále byl příjem cukru (≥ 100 g/den) významně spojen se středně závažným až závažným akné.
Shrnutí - vliv cukru na akné
Cukr má prokázaný vliv na tvorbu akné. Proto jsme pro vás připravili krátkou tabulku s reprezentativními špatnými potravinami, které představují nevhodný zdroj sacharidů a jejich hodnoty GI a GZ.
Tabulka reprezentativních potravin "nepřátelských" k akné pleti
Potravina | GI | GZ na porci | Porce g/ml | Dostupné sacharidy v porci |
NÁPOJE | | | | |
Coca-cola | 58 | 20 | 330 | 34 |
Fanta | 68 | 31 | 330 | 45 |
Pivo světlé 12° | 110 | 23 | 500 | 21 |
OBILOVINY | | | | |
Vařená bílá rýže | 64 | 23 | 150 | 36 |
Kuskus | 65 | 23 | 150 | 35 |
PEČIVO | | | | |
Bílá bageta | 95 | 29 | 60 | 30 |
Chléb konzumní | 65 | 34 | 100 | 52 |
Hamburgerová žemle | 85 | 28 | 60 | 33 |
SNÍĎANOVÉ CEREÁLIE | | | | |
Cornflakes™ (Kellogg's) | 81 | 41 | 50 | 43 |
TĚSTOVINY, BRAMBORY | | | | |
Pečené brambory | 85 | 26 | 150 | 30 |
Velké hranolky | 75 | 41 | 150 | 54 |
Těstoviny vařené bílé | 55 | 26 | 200 | 48 |
GI - glykemický index; GZ - glykemická zátěž; GZ = GI * sacharidy (v gramech v porci)/100;
Trápí vás akné?
Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergisticky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.
Kupte přírodní bylinný Krém proti akné od Juziky s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.
Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné od Juziky s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.
Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.
Comments