top of page

Zakladatel vypraví: Jak vznikla Juzika

Aktualizováno: 25. 12. 2023

Kapitola I - Proč zrovna akné?

"Vždy jsem chtěl pomáhat lidem, ale štítil jsem se krve, takže doktorem v nemocnici jsem se nemohl stát. „Co bych mohl tedy dělat jiného“, přemýšlel jsem dále. Co takhle vyvíjet nová léčiva, která by pomáhala lidem? A tak se i stalo. Konečně jsem nastoupil na doktorské studium, během kterého jsem měl vyvíjet nová potenciální léčiva proti schizofrenii. Ke kosmetice jsem se dostal tak trochu náhodou ještě během tohoto studia. Začalo to všechno během stresového období před magisterskými státnicemi, kdy má pleť vypadala snad ještě hůře, než jsem se já sám cítil. V té době jsem už byl totiž přijat na doktorské studium v Hradci Králové na Univerzitě Hradec Králové a také jsem už byl přijat do práce jako vědecký výzkumník a Ph.D. student v Národním ústavu duševního zdraví v Klecanech. Už bylo zapotřebí "jen" udělat ten poslední krok, udělat ty státnice. Takže jsem se hodně učil a byl jsem hodně ve stresu. Vlastně "pár špatných otázek u tabule od nějakých docentů" mi mohlo silně ovlivnit můj nadcházející život. Nikdy předtím jsem, kromě sem tam nějakého pupínku, neměl velké problémy s akné. V tomto psychicky náročném období to ale začalo být opravdu vážné. Jako správný budoucí vědec po úspěšném absolvování magisterských státnic jsem chtěl skutečně porozumět tomu, co se s mým tělem dělo. A tak jsem začal bádat."

Kapitola II - Studium

"Musel jsem nejdříve pochopit, jak akné vzniká, a především, co ho způsobuje. Začal jsem proto číst po večerech a ve volných chvílích vědecké publikace o lidské pleti a akné pupíncích. Začal jsem pomalu pronikat do tajů lidského těla i do tajemství aktivních látek kosmetiky. Dozvěděl jsem se, že akné je způsobeno především zvýšenou tvorbou hormonů, které následně ovlivní kožní buňky ke zvýšené produkci kožního mazu v pokožce. Četl jsem také o roli kožních bakterií, o kterých se předpokládá, že hrají důležitou roli ve vývoji zánětlivého akné."

Poznámka pod čarou: Autor by chtěl zmínit např. tento nedávno vydaný vědecký článek, který je velmi zajímavý pro čtenáře ohledně Jak akné vzniká

1) From pathogenesis of acne vulgaris to anti-acne agents od T.-X. Cong a kol.;


"Tak moc mě zaujalo zjištění, že něco tak "jednoduchého" jako je akné pupínek, je vlastně tak složité, a že se na něm může podílet tolik faktorů. Chtěl jsem proto této problematice porozumět více. Dozvěděl jsem se, že akné je považováno za kožní onemocnění. A v tu chvíli mě to "trklo". "Studoval jsi na Karlově univerzitě v Praze, jak se mají vyvíjet nová léčiva, a teď pracuješ ve výzkumném ústavu jako vědec, kdy doopravdy vymýšlíš nová léčiva. A přímo máš před sebou "vlastního pacienta", sebe, s určitým onemocněním." A tak jsem se rozhodl udělat krok dále a uvést své získané zkušenosti z vysokoškolského studia a informace z vědeckých publikací o akné do praxe, do vytvoření léčivých kožních produktů na akné pro svoji pleť.

Musel jsem tedy začít znovu studovat. Nevěděl jsem totiž absolutně nic o léčivých složkách proti akné, jak se vůbec dá vytvořit kožní produkt, aby "nespálil" pokožku a jiné a jiné otázky se začaly během nadcházejícího studování po večerech jiných vědeckých publikací objevovat, aniž bych na ně měl odpovědi. Zjistil jsem, že léčivé kožní produkty na akné jsou založeny především na benzoylperoxidu, retinoidech nebo antibioticích. Což se mi moc nelíbilo po zjištění, že tyto látky mohou způsobovat nežádoucí vedlejší účinky a nechtěl jsem je tedy dávat na svoji pokožku."

Poznámka pod čarou: Autor by chtěl zmínit např. tento nedávno vydaný vědecký článek, který je velmi zajímavý pro čtenáře ohledně Jak ovlivnit akné kožními léčivy

1) Acne in the first three decades of life: An update of a disorder with profound implications for all decades of life od D. E. Greydanus a kol.;

Pro případně více informací o nežádoucích vedlejších účincích dříve zmíněných aktivních anti-akné složek autor článku odkazuje čtenářku/čtenáře na jiný náš blog článek.


"Proto jsem se rozhodl, že půjdu radši přírodní cestou, protože léčiva získaná z rostlin mají určité výhody v porovnání s průmyslově vyráběnými látkami pro péči o pleť." Konkrétně:

  • Snižují riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků (např. podráždění pokožky).

  • Představují obnovitelný zelený zdroj.

  • Jsou efektivnější v nižších koncentracích (nižších množství).

"Například mě velmi zaujala přírodní směs získaná z ovoce červené myrty, která účinkuje proti kožním bakteriím, které jsou spojované s tvorbou akné."


Poznámka pod čarou: Autor by chtěl zmínit např. tyto nedávno vydané vědecké články, které jsou velmi zajímavé ohledně aktivních přírodních složek proti akné

1) Dermocosmetics: beneficial adjuncts in the treatment of acne vulgaris od E. Araviiskaia a kol.

2 Bioactive-Based Cosmeceuticals: An Update on Emerging Trends od A. Goyal a kol.

3) The Role of Herbal Medicine in the Treatment of Acne Vulgaris: A Systematic Review of Clinical Trials od A. C. Proenca a kol.

4) Rhodomyrtus tomentosa Fruit Extract and Skin Microbiota: A Focus on C. acnes Phylotypes in Acne Subjects od S. Gervason a kol.


"Po "vybrání a selekci" aktivních složek, které bych byl ochotný dát na vlastní pokožku, jsem musel dovybrat tzv. pomocné složky kožního produktu aneb jsem se musel naučit číst chemické složení kosmetiky, a dále také samotnou výrobu kosmetické hmoty. Takže zase zpátky k článkům a knihám. Po určení chemického složení a výrobního postupu jsem se mohl dát do manuální práce, výroby kožních léčivých preparátů."


Poznámka pod čarou: Autor by chtěl zmínit např. tuto knihu, která je velmi zajímavá ohledně chemického složení a výroby kosmetiky

1) Cosmetic Creams - Development, Manufacture and Marketing of Effective Skin Care Products od W. Rähse

Pro další informace ohledně vývoje kosmetiky na akné Juzika odkazujeme čtenářku/čtenáře na další náš blog článek.


Kapitola III - Laboratoř a produkty

"Byla to malá místnost, která byla zarovnaná až ke stropu různými věcmi po prarodičích. Začalo se vyklízením starého nábytku a krabic s velkými "poklady". Následně bylo potřeba vymalovat stěny a strop jasně bílou barvou, aby laboratoř působila svěžím a čistým dojmem."

Natírání laboratorní skříně.
Natírání laboratorní skříně.

"Poté bylo potřeba koupit potřebné vybavení pro laboratoř. Koupily se např. kádinky, odměrné válce, baňky a všechny ostatní věci, které bylo potřeba k provádění experimentů."


Homogenizátor 1
Homogenizátor 1
Homogenizátor 2
Homogenizátor 2

"Konečně, po týdnech tvrdé práce, byla laboratoř připravena a já jsem se nemohl dočkat, až se pustím do práce. Experimenty po určitém počtu neúspěchů byly nakonec úspěšné, kosmetická hmota "držela pohromadě" a po opakované aplikaci na moji pleť jsem s potěšením zjistil, že emulze skutečně pomáhají regenerovat akné bez žádných vedlejších účinků. Výsledky mě tak potěšily, že jsem začal s postupem času sdílet své kožní produkty s přáteli a blízkým okolím." Pro anti-akné výsledky Juziky na pleti zakladatele odkazujeme čtenáře na jiný náš blog článek.

První úspěšné pokusy Krému proti akné.
První úspěšné pokusy Krému proti akné.
První úspěšné pokusy Séra proti akné.
První úspěšné pokusy Séra proti akné.

"A mně s postupem času došlo díky zpětné vazbě od lidí, kteří použili mé produkty, že bych si mohl vlastně založit vlastní kosmetickou značku."


Posílání vzorků vytvořených kožních emulzí poštou.
Posílání vzorků vytvořených kožních emulzí poštou.

Kapitola IV- Založení Juziky

"Kromě všech právních náležitostí a předpisů v rámci legislativy ČR pro založení kosmetické firmy na "papíře", do kterých se zde nechci pouštět, bylo také nutné vytvořit vizuální identitu značky. Po prohlédnutí velkého množství barev, fontů písma, krabiček, kosmetických lahviček a jiných věcí, o kterých jsem absolutně netušil, že jsou velmi důležité (ano, jsem normální chlap :D), se pomalu začala rýsovat dnešní identita produktů a webu Juziky."

Pár příkladů kosmetických primárních obalů, ze kterých jsem vybíral.


Pár příkladů různých fontů a etiket na vybraných primárních obalech.



Pár příkladů různých fontů a provedeních na sekundárních obalech.


"Celkově založit Juziku mi trvalo s přestávkami kvůli mému Ph.D. studiu 5 let a chtěl bych poděkovat spoustě lidem okolo mě, kteří mi pomáhali a také zákazníkům, bez kterých by v roce 2023 (první FB kampaně a tudíž celému světu se Juzika ukázala 3.11.2022) neoslavila Juzika své první narozeniny a také své první vyprodání zásob Séra proti akné."

78 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page