top of page

V Juzice věříme, že méně znamená lépe v anti-akné kosmetice

Aktualizováno: 3. 2.

V Juzice, v české přírodní kosmetice na akné, věříme, že "méně znamená lépe" při redukci akné pupínků. V následujících odstavcích bychom vám chtěli říci, proč. Naši filozofii "méně je lépe" jsme rozdělili do dvou krátkých kategorií:

  1. množství látek v kosmetickém produktu a

  2. množství kroků v pleťové rutině.


Množství pomocných látek v kosmetice - vstřebatelnost a účinek

Ingredience v kosmetickém produktu jsou děleny na tzv. aktivní a pomocné složky. Aktivní látky mají určitý efekt na lidskou pleť, pomocné ingredience, jak už název napovídá, pouze „pomáhají“ kožnímu produktu. Pomocné látky v přípravku zahrnují např. složky pro kontrolu konzistence a pH, emulgátory a konzervační látky.



Je vcelku jasné, že pokud složení kožního produktu na zadní straně krabičky/etikety je dlouhé, tak máte vnitřní pocit, že za vaše peníze jste dostali kvalitní přípravek. Bohužel s kosmetickými produkty na akné to tak nefunguje. Ne všechny látky se dostávají totiž do lidské pokožky. Aktivní složky (ve videu tyrkysové kuličky) jsou většinou malé molekuly a dostávají se do lidské pleti. Naopak pomocné látky (ve videu černé kruhy) nevykazují většinou žádný účinek na lidskou pleť a dále to mohou být velké těžké molekuly, které velmi špatně procházejí do pokožky a mohou tak “překážet” aktivním složkám při pronikání do kůže a snížit tak výsledný účinek přípravku, protože tyto ingredience zůstanou na povrchu pokožky a budou vytvářet tzv. film.

Proto kosmetické produkty s příliš vysokým obsahem pomocných složek mohou spíše uškodit vašim kožním buňkám než jim pomoci. Takové přípravky jsou většinou těžké hutné a mohou ucpávat vaše póry, což povede k dalším nechtěným akné pupínkům.


Juzika se nechala inspirovat filozofií "méně je více" od schválených kožních léčiv na akné, od produktů, které mají opravdu fungovat a pomáhat tak lidem. Pro demonstraci délky složení a efektivity produktu bude v následujícím velmi krátkém odstavci rozebrán Differin® gel, který obsahuje schválené kožní léčivo na akné. Differin® gel obsahuje aktivní složku adapalen a dále 7 pomocných složek, jmenovitě carbomer 940, edetate disodium, methylparaben, poloxamer 182, propylene glycol, aqua a sodium hydroxide.

Celkově tedy tento kožní produkt má "pouze" 8 složek a při tom klinické studie potvrdily jeho účinek proti akné. Účinná kosmetika na akné musí tedy obsahovat malé množství pomocných látek a zároveň okolo 5, maximálně 10 aktivních ingrediencí. Ve výsledku tak dostanete kožní produkt na akné s celkovým počtem okolo "pouhých" 20 složek. Juzika a její produkty na akné jsou proto jednoduché kožní přípravky, které mají nízký počet pomocných složek a vysoký počet aktivních ingrediencí a celkově okolo 20 látek v produktu.


Poznámka pod čarou:

Autor by chtěl zmínit vydaný vědecký článek, který je velmi zajímavý pro čtenáře ohledně proniká látek do lidské pleti

1) The 500 Dalton rule for the skin penetration of chemical compounds and drugs od J. D. Bos a kol.


Počet kroků v rutině - kolik použijete produktů na svoji pleť

Použití příliš mnoha produktů ve vaší rutině najednou může poškodit vaši pokožku. Některé ingredience by se neměly totiž používat společně. Například kyselina salicylová a retinol jsou účinné proti akné. Vykazují však velmi obdobné účinky na lidskou pleť a při společném použití mohou tak způsobit podráždění.


Minimalistický přístup pro zdravou pleť bez akné upřednostňuje kvalitu před kvantitou. Tzv. skinimalismus ve své podstatě nabádá lidi, aby používali pouze čtyři základní produkty péče o akné pleť, které čistí, regenerují akné (léčebný krok), hydratují pokožku a chrání před UV zářením. Tento přístup byl shledán účinným i ve vědecké studii. To znamená, že je v pořádku vynechat toner po umytí obličeje či jiné kroky v plěťové rutině, které můžete najít na internetu.


V Juzice proto budeme mít v nabídce pouze produkty na čištění pleti (výhledově), pro regeneraci akné a hydratační přípravky (výhledově). V nabídce však nikdy nebudou produkty jako např. tonery.


Shrnutí

Přijetí filozofie „méně je více“ vám může přinést mnoho výhod. Je to dobré nejen pro životní prostředí a vaši peněženku, ale také zásadní pro regeneraci vaší pokožky bez rizika podráždění a/nebo zhoršení stavu vašeho akné.


  1. Na problematickou aknózní pleť by se měly používat jednoduché kožní produkty.

  2. Osoba s problematickou aknózní pletí by se měla držet jednoduché pleťové rutiny, skládající se ze 4 základních kroků: čištění, regenerace, hydratace a SPF ochrana.

22 zobrazení0 komentářů
bottom of page