top of page

Jak jsme vyvíjeli kosmetiku proti akné Juzika

Aktualizováno: 3. 8. 2023

V tomto článku se dozvíte různé přístupy k objevování a vývoji léčivých látek a dále, jak česká firma s kosmetikou proti akné Juzika postupovala při vývoji svých inovativních produktů na aknózní pleť.


Obecný vývoj léčivé látky

Léčivo je molekula, která ovlivňuje biologické procesy a používá se především k prevenci nebo léčbě onemocnění. Léčiva mohou být přírodního původu nebo vyrobené synteticky. Ideální léčivo by mělo mít specifický účinek, být bezpečné, netoxické, bez vedlejších účinků nebo jich mít co nejméně, mělo by být chemicky a metabolicky stabilní, synteticky proveditelné (u synteticky vyrobených), lehce získatelné z přírodních zdrojů (u přírodních), rozpustné ve vodě v účinných koncentracích, zároveň být rozpustné také v lipidech, aby mohlo procházet biologickými lipidovými membránami dovnitř do buněk.


Existují různé přístupy k objevování léčiv. Nejstarší je náhodou. V dějinách farmacie existuje mnoho příkladů léčiv objevených náhodně, počínaje tím nejpopulárnějším – příběhem o penicilinu, který zachránil miliony životů během druhé světové války a za který Fleming, Florey a Chain dostali Nobelovu cenu v roce 1945. Toto léčivo se stále používá. Nejnovější léčivá látka objevená náhodou je sildenafil (Viagra), který se původně vyvíjel jako antihypertenzní léčivo.


Dalším přístupem k objevování léků jsou chemické modifikace známých léčiv nebo přírodních produktů. Např. aspirin (acetylovaná kyselina salicylová) byl objeven chemickou úpravou. Přírodní produkt kyselina salicylová byla acetylována za účelem zvýšení její stability a snížení jejího dráždivého účinku na žaludeční sliznici.


V současné době je nejpokročilejší metodou pro objevování léčivých látek racionální návrh léčiva. Toto je nejchytřejší přístup k objevování léčiv. Návrh léku začíná identifikací biologického cíle (= biomakromolekuly účastnící se onemocnění, např. 5-alfa-reduktáza, enzym měnící testosteron na DHT, 10krát silnější androgen). Pak je třeba objevit látku interagující s touto biomakromolekulou, označovanou jako hit molekula. Následuje proces optimalizace struktury dané hit látky, dokud není odvozena sloučenina s optimálními vlastnostmi, které byly popsány v prvním odstavci a látka se tak může stát léčivem.


Vývoj kosmetiky Juzika

V Juzice jsme použili posledně zmíněný přístup, a to racionální návrh léčiva.


Bylo nejprve nutné tedy pochopit biologii lidské kůže při zdravém stavu bez akné a dále mechanismus vzniku akné. Následně byly vybrány biologické cíle (biomakromolekuly). Celkem bylo vybráno šest skupin aktivních látek s rozdílným mechanismem účinku, protože akné je považováno za multifaktorové kožní onemocnění. Dále byly přidány ještě dvě skupiny látek pro zajištění hebké zdravé pleti, látky tedy pro ovlivnění:

  • kožního mazu,

  • zánětu,

  • kožních bakterií,

  • tvorby vrchních vrstev lidské pokožky a

  • antioxidanty a dále

  • zklidňující,

  • hydratační a

  • prokolagenní složky.


Na kosmetickém trhu bylo nespočet aktivních složek, které mají potenciální účinek proti akné. Proto jsme určili zásadní faktory, které musely kosmetické aktivní složky splňovat pro jejich inkorporaci do kosmetických formulací Juziky.


Hlavní faktory u aktivních látek: klinicky prokázaná účinnost, stabilita při správném pH pro lidskou pleť (okolo 5-5,5), rozpustnost, bez nežádoucích vedlejších účinků na pleť a přírodní původ.


Všechny výhody kožních terapií závisí na správném složení, tedy i na použití pomocných látek.


Proto i pro pomocné látky byly určeny faktory, které dané kosmetické ingredience musely splňovat jako např. že jsou netoxické, nekomedogenní, bez vedlejších nežádoucích účinků a jsou vhodné pro vybrané aktivní složky a akné pleť.


Po vybrání aktivních i pomocných složek, které splňovaly všechny dané faktory, byly vytvořeny první prototypy produktů, u kterých byly dále zkoumány vlastnosti a pocity na lidské pleti. Aby daný produkt nebyl mastný, a naopak aby byl lehký, šetrný a hlavně účinný.


Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že 83 % testujících pozorovalo anti-akné efekt již po prvním týdnu používání. Dále nikdo z testujících nepociťoval nežádoucí vedlejší účinky jako je suchost nebo podráždění pokožky, což jsou velmi časté vedlejší účinky standardních kožních léčiv proti akné.

40 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page