top of page

Alergické reakce na kosmetiku: jak se jim vyhnout?

Aktualizováno: 3. 2.

Vzhledem k rozšířenému používání kosmetiky je důležité sledovat i její vedlejší nežádoucí účinky jako jsou např. alergické reakce na kosmetiku. Protože se odhaduje, že žena v průměru používá denně 12 produktů osobní péče, které obsahují celkem 168 unikátních složek. Průměrný muž potom používá každý den okolo šesti produktů osobní péče s 85 jedinečnými přísadami. Doporučujeme proto používat pouze kosmetické produkty, které byly dermatologicky testovány. To je známka pro vás jako spotřebitele, že produkt představuje nižší riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků.


Obrázek 1 - Dermatologické testování na zádech.
Obrázek 1 - Dermatologické testování kosmetiky na zádech.

Bylo zjištěno, že výrobky pro péči o pleť představují většinu případů alergické kontaktní dermatitidy (AKD), následovanou vlasovou kosmetikou a kosmetikou na nehty. Nejčastějšími odpovědnými kosmetickými alergeny jsou vonné a konzervační látky. Doporučujeme proto používat kosmetické produkty bez přidaných vonných látek. Bohužel konzervační látky musí být použity pro ochranu produktů před mikroogranismy. Při použití airless primárních obalů (obalů, ve kterých je skladován kosmetický produkt bez přístupu vzduchu) je možné použít menší množství konzervačních látek z důvodu toho, že prakticky neexistuje možnost zanesení mikroorganismů do kosmetického produktu, a tudíž riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků je sníženo.


Dodržování správného skladování produktu je velmi důležité. Uživatelé tak mohou ovlivnit bezpečnost kosmetiky. Při nesprávném skladování se může produkt a složky v něm zkazit a může být z tohoto důvodu vyvolaná AKD.


Další faktor pro vyvolání nežádoucích vedlejších účinků je špatné dávkování aktivních látek v produktu kosmetickými výrobci. Např. je provedena klinická studie, která potvrdí, že daná testovaná látka je efektivní při 0,5% dávkování v kosmetickém produktu. Bohužel některé kosmetické firmy však používají 2,0 % dávkování dané látky, což je celkově 4krát vyšší dávka. Toto špatné dávkování aktivních látek se bohužel děje poměrně často.


Shrnutí pro spotřebitele kosmetiky, aby maximálně snížil pravděpodobnost výskytu alergické reakce:

1) Používejte dermatologicky testované produkty

2) Používejte kosmetiku pro péči o pleť bez přidaných vonných látek

3) Vybírejte si produkty v airless obalech, případně používejte kosmetickou lžičku pro nabírání produktu

4) Dodržujte správné skladování produktu


Alergie - co to je, kde a jak - velmi stručně

Alergie je nepřiměřená reakce těla, při které jsou určité látky prostředí (alergeny) rozpoznány jako cizorodé a škodlivé. Imunitní systém mobilizuje imunitní buňky a začíná bojovat s těmito faktory, které napadly tělo a které jsou pro zdravé organismy (nejsou alergické) obvykle neškodné.


AKD způsobená kosmetikou se nejčastěji vyskytuje v místě přímé aplikace přípravku. Kůže v různých částech těla je více či méně citlivá na vnější faktory. Obecně je pokožka obličeje citlivější než ostatní části těla. Nejcitlivějšími místy jsou oční víčka, následují předloktí a přirozené okluzní oblasti, např. tříselné záhyby. Nejméně citlivá místa jsou ruce a ochlupená pokožka hlavy.


V mnoha případech stejná kosmetika aplikovaná na podrážděnou pokožku způsobuje alergii, zatímco na zdravou kůži ne, např. po holení. Kromě toho je přecitlivělost pleti ovlivněna věkem a pohlavím. Ženy a mladí lidé mají citlivější pokožku než muži a starší lidé.


Máte akné a citlivou pleť?


Kupte dermatologicky testovanou kosmetiku proti akné Juzika, která je bez přidaných vonných látek. Naše kosmetika je uchovávána v airless obalech.


Krém proti akné pomáhá hydratovat pokožku a předcházet tvorbě nových pupínků.


Sérum proti akné pomáhá rychleji zacelovat aktivní pupínky a předcházet tvorbě akné jizviček.


Akné duo od Juziky synergicky pomáhá rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

35 zobrazení0 komentářů
bottom of page