top of page

Kosmetický obal: Jaký je nejlepší? A co znamená airless obal?

Aktualizováno: 3. 2.

Globální trh kosmetických obalů je prakticky rozdělen podle typu používaných obalů, přičemž hlavní a nejběžnější typy jsou: lahve (včetně pumpičkových, airless, roll-on), tuby a šroubovací nádoby.


Výhody airless obalů na kosmetiku

  1. Kyslík, sluneční záření a mikroby, kterým jsou kosmetické produkty často vystaveny během skladování a používání, mohou změnit vlastnosti produktu, způsobit podivný zápach, změnu barvy nebo kontaminaci. To snižuje trvanlivost produktu a zhoršuje jeho kvalitu a účinnost po otevření. Airless (česky "bez přístupu vzduchu") balení pomáhá zabránit kontaktu produktu se vzduchem a nečistotami během plnění, skladování a používání, čímž zvyšuje životnost a zachovává kvalitu.

  2. Vzhledem k tomu, že nebezpečí kontaminace a degradace u "bezvzduchových" obalů téměř neexistuje, umožňuje výrobcům omezit používání konzervačních látek, a tak zachovat produkty ekologičtější a šetrnější k lidské pokožce (konzervační látky patří mezi nejčastější alergeny v kosmetice). To je velká výhoda zejména v případě přírodních produktů.

  3. Bezvzduchové balení zabraňuje plýtvání, protože spotřebitel může produkt použít až do poslední kapky. Přesné pumpy a další mechanismy používané u airless balení umožňují plynulé a přesné dávkování produktu při každém použití i u vysoce viskózních produktů.


Obrázek 1 - Průřez kosmetického obalu airless.
Obrázek 1 - Průřez kosmetického obalu airless.

Požadavky na obalové materiály

Základním požadavkem na obal je ochrana jeho obsahu. Musí chránit výrobek zejména před UV zářením, kyslíkem a vlhkostí. Obalový materiál nesmí obsahovat žádné toxické látky, které by mohly potenciálně kontaminovat výrobek a ohrozit zdraví spotřebitele. Kromě toho musí výrobce kosmetického přípravku zajistit, aby částice obalového materiálu nemigrovaly do kosmetického přípravku nebo aby částice kosmetických složek nereagovaly s obalem a nezpůsobily tak poškození obalu.


Z jakých materiálů jsou lahvičky?

Mezi nejčastější materiály primárních obalů patří sklo, hliník nebo plast.


Výsledky z ekologické studie, ukázaly, že sklo v porovnání s plastem je horší variantou balení kvůli vysoké energetické náročnosti při výrobě láhve a její hmotnosti ve fázi přepravy.


Další nevýhody skla

· křehkost

· vyšší váha


Nevýhoda kovů

· vysoká cena

· mohou uvolňovat kovové částice do produktů

· reagují s určitými chemickými látkami. Např. alkalické látky reagují s hliníkovými nádobami


Plasty lze úspěšně recyklovat, což snižuje spotřebu přírodních zdrojů a množství odpadu a dle ekologické studie je plast více zelený materiál než sklo.

Další výhody plastu

· nízká hmotnost

· snadná přeprava


Plastové nádoby jsou extrémně odolné proti rozbití a nabízejí tak spotřebitelům bezpečnost spolu se snížením ztrát rozbitím na všech úrovních distribuce a použití.


Polypropylen se vyznačuje především vysokou tuhostí a odolností vůči chemikáliím. Vyznačuje se také výbornou průhledností a zároveň vytváří ideální bariéru proti vlhkosti a pachům z okolí.


Proč používáme airless obaly v Juzice?

Plastové airless primární obaly byly vybrány kosmetickou společností Juzika jako nejlepší primární obaly. Pět hlavních aspektů, na kterých nám záleželo při výběru nádobky pro naši kosmetiku, byly typ nádoby, kompatibilita, funkčnost, ochrana produktů a ekologie.


Typ - Plastové airless nádoby jsou praktické a lehké.

Kompatibilita - Použitý polypropylen je kompatibilní s kosmetickými složkami.

Funkčnost - Vybrané airless obaly se vyznačují lehkým dávkováním produktu a díky své nízké váze mohou být brány sebou i do práce či na výlety. Airless balení dále zabraňuje plýtvání, protože spotřebitel může produkt použít až do poslední kapky.

Ochrana produktu - Vybraný obal se dále vyznačuje dostatečnou mechanickou pevností (není křehký a nerozbije se jako sklo) a díky principu airless technologie nebezpečí kontaminace mikroorganismy či oxidace produktu vzdušným kyslíkem během používání téměř neexistuje.

Ekologie - Plastové airless obaly lze také úspěšně recyklovat a dle ekologické studie je plast více zelený materiál než sklo.


Akné duo od Juziky v airless obalech


Kupte set Akné duo s přírodními patentovanými složkami. Krém a Sérum proti akné synergicky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.


Kupte náš přírodní bylinný Krém proti akné s Miniporyl™ a Anti-Irritant Complex pro efektivní kontrolu vašeho akné.


Kupte SOS bylinné přírodní Sérum proti akné s Acnilys® a Diam Oléoactif® pro rychlejší zacelení akné pupínků.


Naše inovativní produkty jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice, bez podezřelých nebezpečných látek, nekomedogenní, přírodní, fungují a mohou být k Vám odeslány do 24 h.

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page