top of page

Netoxická kosmetika proti akné - jak ji poznat

Aktualizováno: 3. 2.

Výsledky z vědeckých studií ukazují, že průměrný muž a žena používají šest, respektive dvanáct kosmetických přípravků denně. Nicméně ze seznamu více než 12 000 přísad obsažených v kosmetice je méně než 20 % z nich považováno za bezpečné.


V tomto článku proto najdete krátký seznam kosmetických ingrediencí, které jsou stále používané v kosmetice proti akné, ale při tom jsou podezřelé z neblahých účinků na lidské zdraví. Dále se dozvíte nejčastější alergeny v anti-akné kosmetice, doporučení, na co byste měli dávat pozor, a řešení pro akné pupínky pomocí bezpečné kosmetiky.


Nežádoucí vedlejší účinky kosmetiky proti akné

Vzhledem k rozšířenému používání anti-akné kosmetiky je důležité také sledovat i její vedlejší nežádoucí účinky. Mezi nejčastější nežádoucí vedlejší účinky u kosmetiky na akné řadíme podráždění pokožky, suchost, pálení či svědění kůže.


Doporučujeme proto používat pouze takové kosmetické produkty, které byly dermatologicky testovány. To je známka pro vás jako spotřebitele, že daný produkt představuje nízké riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků jako je podráždění pokožky.


Nejčastějšími složkami v kosmetice na akné, které způsobují vedlejší nežádoucí reakce, jsou:

  1. samy anti-akné běžně dostupné aktivní látky (např. benzoylperoxid, různé retinoidy, kyselina azelaová, kyselina salicylová),

  2. vonné složky a

  3. konzervační látky.


Seznam podezřelých látek v kosmetice proti akné z neblahých účinků na lidské zdraví

Anti-akné aktivní látky

O běžně používaných anti-akné látkách jsme napsali samostatný článek s názvem: Skrytá pravda o léčivých látkách proti akné. Dozvíte se zde vše potřebné o nežádoucích vedlejších účincích i vlivu na přírodu těchto látek.


Resorcinol

Resorcinol není tak známá látka, a proto ji uvádíme zde. Používá se běžně v lécích na akné. Ve vyšších dávkách je však toxický a může narušit funkci centrálního nervového systému a vést k respiračním potížím. Bylo také prokázáno, že resorcinol může narušit funkci štítné žlázy.


Konzervační látky

Butylovaný hydroxyanisol (BHA) a butylovaný hydroxytoluen (BHT)

Existují důkazy, že BHA je lidský endokrinní disruptor. Dále existují důkazy, že BHT dráždí lidské dýchací cesty.


Triethanolamin

Bylo zjištěno, že triethanolamin způsobuje rakovinu jater u myších samic.


Parabeny

Parabeny jsou potenciální endokrinní disruptory. Některé studie také ukázaly, že parabeny mají potenciální vývojovou a reprodukční toxicitu.


Phenoxyethanol

Vystavení phenoxyethanolu bylo spojeno s reakcemi od ekzému až po těžké, život ohrožující alergické reakce.


Na co byste měli u kosmetiky proti akné dbát

1) Dodržování správného skladování produktu je velmi důležité. Při nesprávném skladování se může produkt a složky v něm zkazit a může být z tohoto důvodu vyvolaná nežádoucí vedlejší reakce na vaší pleti.


2) Zásadní faktor je počet použitých produktů. Správná skincare rutina pro aknózní pleť se skládá ze 4 kroků:

  • čištění (1-2krát denně),

  • léčebný krok (1-2krát denně),

  • hydratace (1-2krát denně) a

  • SPF ochrana (1 denně nebo po každých 2 hodinách strávených na slunci).


Nicméně na internetu uvidíte doporučované rutiny klidně o 6 a více krocích. Je potřeba si však uvědomit, že v každém kosmetickém produktu jsou dány konzervační a/nebo i vonné látky. Použitím dalšího kosmetického produktu v „nepotřebném kroku“ se zvyšuje aplikace těchto potenciálních alergenů a tím se zvyšuje riziko pro vyvolání nežádoucích vedlejších efektů na vaší pleti. Pamatujte, někdy méně znamená lépe. Doporučujeme tedy mít 4 kroky v péči o problematickou aknózní pleť.


Netoxická kosmetika proti akné - jak ji poznat

Anti-akné aktivní látky

O bezpečných anti-akné a netoxických přírodních látkách jsme napsali samostatný článek s názvem: Přírodní bylinná kosmetika na akné. Doporučujeme si přečíst tento krátký článek, protože se v něm dozvíte, co je přírodní bylinná kosmetika a jaké jsou její výhody. A dále proč doporučujeme přírodní bylinnou kosmetiku proti akné a jaké aktivní látky byste měli zařadit do vaší anti-akné skincare rutiny.


Vonné látky

Doporučujeme používat kosmetické produkty proti akné bez přidaných vonných látek. Snižuje se tím riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků.


Konzervační látky

Bohužel konzervační látky musí být použity pro ochranu před mikroogranismy v lehkých, na vodě založených anti-akné kosmetických produktech. Právě tyto lehké gelovité přípravky fungují, neucpávají póry, hydratují pleť, rychle se vstřebávají, a proto jsou doporučovány kožními experty pro ošetření problematické aknózní pleti.


Při použití airless obalů (obalů, které nepouští k produktu vzduch) je možné použít menší množství konzervačních látek, protože prakticky neexistuje možnost zanesení mikroorganismů do kosmetického produktu. Tudíž riziko vyvolání nežádoucích vedlejších účinků u těchto přípravků je sníženo.


Reprezentativní konzervační látky, které jsou považovány za bezpečné, jsou:

  • benzyl alcohol

  • ethylhexylglycerin


Doporučení pro vás jako spotřebitele

  1. Snažte se vyhnout "toxickým" látkám uvedeným v našem krátkém seznamu.

  2. Používejte pouze dermatologicky testované produkty.

  3. Používejte přírodní bylinnou kosmetiku proti akné.

  4. Používejte produkty bez přidaných vonných látek.

  5. Používejte produkty v airless obalech kvůli menšímu množství použitých konzervačních látek.

  6. Váš přípravek na akné by měl obsahovat konzervační složky jako jsou benzyl alcohol a ethylhexylglycerin.

  7. Skladujte správně produkt dle instrukcí na etiketě.

  8. Mějte 4-krokovou anti-akné skincare rutinu.


A kde můžete najít bezpečnou netoxickou kosmetiku proti akné? Dovolte mi vám představit českou přírodní kosmetiku Juzika.


Netoxická kosmetika proti akné Juzika = šetrné řešení pro pupínky

Juzika je česká netoxická kosmetika proti akné. Naše produkty totiž:

  • jsou bez přidaných parfemačních látek.

  • obsahují vegan aktivní látky, které prokázaly klinický účinek proti akné.

  • jsou dodávány v ekologických airless obalech.

  • jsou dermatologicky testovány. Dermatologické testování bylo provedeno celkem u 25 dobrovolníků (věk 23-70; 19 žen; 6 mužů) s cílem přesného zhodnocení bezpečnosti kosmetických výrobků. Za daných podmínek testování nebyla u dobrovolníků zaznamenána žádná objektivní kožní reakce ani žádné subjektivní negativní pozorování. (Dermatologicky testované znamená, že produkty byly testovány na kůži dobrovolníků a následné vyhodnocení a protokoly byly vytvořeny kvalifikovanou osobou.)

  • obsahují bezpečné konzervační látky benzyl alcohol a ethylhexylglycerin.


Proč se můžete spolehnout na Juziku?

Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že:

  • 83 % testujících pozorovalo nějaký anti-akné efekt již po prvním týdnu používání produktů (jen pro srovnání, dle vědeckých dotazníků se účinnost kožních léčiv na akné pohybuje v rozmezí mezi 35-54 %).

  • Dále nikdo z testujících nepociťoval nežádoucí vedlejší účinky, jako je suchost nebo podráždění pokožky, což jsou velmi časté vedlejší účinky standardních kožních léčiv proti akné.


Podívejte se na hodnocení a fotky našich zákazníků před a po používání Juziky

Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky

Hodnocení kosmetiky klientky:

"Skoro žádná kosmetika nebyla schopná mi pomoct s akné a byla jsem z toho nešťastná. Po obdržení kolekce byly první dojmy skvělé. Balení nádherné a textura produktů snad ještě lepší! Krém je opravdu hydratační, zatím nejlepší co jsem měla. Kosmetika mi opravdu vyhovuje. 😊 Celý koncept, textura, funkčnost, vše je jeden velký zážitek.

No, tady vidíte fotky po a před při používání kosmetiky jeden měsíc.😊

“Zarudlé” místa jsou už vlastně jen jizvičky, které se ještě zahojí. Ale za mě je ten rozdíl obrovský! 😍😍

Jsem s kosmetikou naprosto spokojená a budu ji používat i nadále, protože mi totiž žádná kosmetika tolik nepomohla! ❤️ 😊"


Doplňte vaši anti-akné pleťovou rutinu účinnými produkty Juzika


Kupte naše přírodní netoxické kosmetické produkty s bylinnými aktivními složkami proti akné. Naše produkty jsou dermatologicky testovány, nekomedogenní, neobsahují přidané vonné látky a jsou v airless praktických obalech s menším obsahem bezpečných konzervačních látek.



Naše produkty fungují a nezpůsobují dle testujících žádné vedlejší nežádoucí účinky. Jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice a mohou být k vám odeslány do 24 h.

130 zobrazení0 komentářů
bottom of page