top of page

Fungující kosmetika na akné - jak ji vybrat a poznat?

Aktualizováno: před 5 dny

Věděli jste, že existuje více než 25 000 produktů péče o pleť po celém světě? Když jsme se toto číslo dozvěděli, přimělo nás to přemýšlet: "Jak si asi běžný člověk může vybrat správný produkt na akné s tolika možnostmi a marketingovými sliby? Asi velmi těžko." A proto jsme připravili tento článek, který shrnuje 8 hlavních faktorů, které by měla splňovat i vaše kosmetika na akné, jak je odhalit a dále řešení pro akné pupínky, které pomohlo už stovkám lidí.


1) Efekt u aktivní složky produktu je klinicky ověřený

„Klinicky ověřený“ jednoduše znamená, že dobrovolní testující vyzkoušeli dané aktivní ingredience před uvedením na trh a zjistili, zda dosáhly požadovaných výsledků. Laicky tedy řečeno, že dané látky opravdu aspoň někomu fungují, tak jak mají.


Vědečtí pracovníci vyhodnocují výsledky.
Vědečtí pracovníci vyhodnocují výsledky z klinického testování.

Jak poznáte, že dané složky v produktu na akné jsou opravdu klinicky ověřené?

Máte pravděpodobně tři možnosti:

a) buď si sami zadáte danou aktivní složku z produktu do vyhledávače na internetu a najdete si ji sami a přečtete si o ní něco

b) můžete poprosit prodejce o dané podklady nebo

c) budete věřit prodejci nebo značce a přípravek na akné si koupíte a vyzkoušíte.


2) Přípravek na akné má správné pH pro lidskou pokožku

Hodnota pH zdravé lidské pleti bez akné je okolo 5. Naopak hodnota pH pro pleť s akné byla zjištěna ve vědecké studii až okolo 6,4. Hodnota pH anti-akné produktu musí být proto pro vyrovnání vyššího pH aknózní pleti, tedy okolo hodnoty 5 stejně jako pro zdravou pokožku bez pupínků.


pH papírek s klasickou stupnicí pH hodnot.
pH papírek s klasickou stupnicí pH hodnot.

Jak poznáte, že daný produkt na akné má správné pH pro lidskou pokožku?

Bohužel zde budete muset důvěřovat prodejci. Bez toho, aniž byste měli daný produkt ve svých rukou, to nelze. Doma si potom dané pH můžete změřit pomocí pH papírku nebo přesněji pomocí pH metru. Poznámka pod čarou: Proč pH hodnota pleti je tak důležitá? Správná pH hodnota pro zdravou pokožku je esenciální a zajišťuje celou řadu důležitých funkcí, jako jsou např. zdravé odlupování mrtvých kožních buněk, regenerace nebo proti růstu mikroorganismům na lidské pleti.


3) Produkt na akné je nekomedogenní

Tento faktor je velmi důležitý. Komedogenita je odborný termín, který popisuje potenciál kosmetické látky způsobit komedony, což je vědecký název pro ucpané póry (vývody mazových žláz) a tedy akné pupínky, které jsou nezanícené.

Při výběru kosmetického přípravku pro použití na pleť s akné je tedy důležité zjistit, zda jsou jeho všechny složky nekomedogenní. Vědci provedli naštěstí řadu studií, ve kterých zkoumali schopnost mnoha kosmetických přísad ucpávat póry, což vám spotřebitelům dává dobrou představu o tom, na které přísady si dát pozor.


Jak poznáte, že daný produkt na akné je nekomedogenní?

Poznáte to dle chemického složení přípravku, které musí být napsané na každém kosmetickém produktu. Pro vaši snazší orientaci jsme pro vás vybrali reprezentativní příklady látek, které by se ve vašem produktu určitě neměly objevit. Jsou to: isopropyl isostearate, butyl stearate, isopropyl myristate a myristyl lactate.


4) Přípravek na akné je dermatologicky testovaný

Vzhledem k rozšířenému používání kosmetiky proti akné je důležité sledovat i její vedlejší nežádoucí účinky. Je proto doporučováno používat pouze takové kosmetické produkty, které byly dermatologicky testovány. To je známka pro vás jako spotřebitele, že daný produkt na akné představuje mnohem nižší riziko pro vyvolání nežádoucích vedlejších účinků, jako jsou podráždění pokožky, suchost nebo pálení či svědění kůže.

Dermatologické testování na zádech.
Dermatologické testování na zádech.

Jak poznáte, že daný přípravek na akné je dermatologicky testovaný?

Prodejce musí mít potvrzení, že jeho produkt je dermatologicky testovaný, pokud uvádí tuto skutečnost.


5) Produkt na akné je hydratační

Voda je naprosto nezbytná pro normální fungování kůže a zejména její vnější vrstvu, tzv. stratum corneum. Obsah vody ve vnější vrstvě je nezbytný pro zdravé "odlupování" mrtvých kožních buněk. Dále ve vědecké studii byla zjištěna u lidí s akné zhoršená hydratace pleti. Proto je silně doporučováno hydratovat pleť se sklonem k akné.


Jak poznáte, že daný produkt na akné je opravdu hydratační?

Poznáte to dle chemického složení. Existují celkem čtyři hlavní typy hydratačních látek v závislosti na jejich mechanismu účinku: tzv. změkčovadla, okluzivní látky, zvlhčovadla a proteinové rejuvenátory. Nicméně většina hydratačních produktů kombinuje změkčovadla, okluzivní látky a zvlhčovadla.


a) Změkčující složky

Jsou to především oleje, které hydratují a zlepšují jemnost, pružnost a hladkost pokožky.

Reprezentativní příklady: olej z vinných nebo broskvových pecek

b) Okluzivní složky

Vytvářejí tukovou bariéru na kůži a přispívají tak proti ztrátě pokožkové vody.

Reprezentativní příklad: triglyceridy kyseliny kaprylové/kaprinové

c) Zvlhčující složky

Jsou to v podstatě látky, které přitahují vodu ze dvou zdrojů, z hlubších vrstev kůže do pokožky a ve vlhkých podmínkách z okolního prostředí.

Reprezentativní příklady: kyselina hyaluronová, panthenol


6) Přípravek na akné je lehký s gelovou konzistencí

Pleť s akné pupínky je dle kožních expertů nejlépe ošetřena gely. Gelové emulze představují výbornou formu kosmetického produktu pro dodání aktivních látek pro efektivní redukci akné.


Dále bylo prokázáno vědeckými studiemi, že právě gelové emulze dokáží lépe „přenést“ aktivní látky přes nejsvrchnější ochrannou vrstvu lidské pokožky a zprostředkovat tak lepší efekt.


Obrázek řekne vždy více:

Rozdílná penetrace aktivní složky při použití dvou kožních produktů.
Rozdílná prostupnost aktivní složky CXB přes lidskou pleť při použití dvou rozdílných kožních produktů.

Dle grafu je prokazatelně jasné, že mikroemulzní gel (modrá křivka, kosočtverec) dokáže přenést mnohem více aktivní látky CXB do lidské pokožky a zprostředkovat tak silnější efekt.


Poznámka pod čarou: Graf byl použit ze studie M. Cao a kol., Formulation optimization and ex vivo and in vivo evaluation of CXB microemulsion-based gel for transdermal delivery, DOI: 10.1208/s12249-016-0667-z


Co z toho vyplývá:

Dva produkty se stejnými aktivními složkami nebudou nikdy stejně účinné!! Vždy záleží na výrobním procesu a použitých pomocných látkách. Je důležité porozumět nejen tomu, jaké aktivní složky jsou prospěšné, ale i jaký typ pomocných látek je nejvíce prospěšný pro vaši pleť a váš kožní problém.


Jak poznáte, že daný přípravek na akné má lehkou gelovou konzistenci?

Poznáte to dle chemického složení. Přečtěte si první 3 až prvních 5 látek z chemického složení produktu a najděte si na internetu jejich pravděpodobnou funkci v daném přípravku. Pokud dané složky budou patřit mezi aktivní látky nebo tzv. rozpouštědla, tak daný produkt bude pravděpodobně lehký. Pokud dané složky budou především tzv. emulgátory, daný produkt na akné bude pravděpodobně hutný těžký.

Dále pokud v produktu naleznete ve složení složky carbomer a xanthan gum, přípravek na akné bude pravděpodobně gelovitý. (Tyto kosmetické složky stačí použít v menších množstvích, a proto je spíše najdete uprostřed nebo na konci uvedeného složení produktu.)

Gelový produkt.
Lehký gelovitý produkt

7) Správná kombinace aktivních složek s rozdílných účinkem na akné pupínky

Toto kritérium je velmi důležité! Akné je totiž vícefaktorové kožní onemocnění. Proto by se mělo používat v kosmetickém produktu pro úspěšnou redukci akné celkem 5 různě účinných typů látek, aby došlo k ovlivnění všech biologických rozvojových drah akné. Vědečtí experti rozlišují celkem čtyři hlavní biologické faktory podílející se na vzniku akné a to na:

  1. zvýšená tvorba kožního mazu a změna v jeho chemickém složení,

  2. pozměněná tvorba vrchní vrstvy lidské pokožky,

  3. ztráta rozmanitosti u kožních bakterií a

  4. kožní zánět.


Dále by v kosmetickém produktu měly být hydratační látky (viz faktor číslo 5), zklidňující látky a tzv. prokolagenní ingredience pro zdravou pokožku.


8 efektivních typů látek v kosmetice na akné a reprezentativní příklady:

Složky pro ovlivnění kožního mazu – např. Miniporyl™, Acnilys® a olej z vinných pecek

Látky pro kontrolu změn v procesu tvorby vrchních vrstev lidské pokožky – např. Miniporyl™, kyselina linolová, retinyl-palmitát

Anti-mikrobiální látky – např. Acnilys®, Anti-Irritant Complex, olej z vinných pecek

Protizánětlivé ingredience – např. Anti-Irritant Complex, Diam Oleoactif®, Acnilys®

Antioxidanty pro ochranu kožního mazu – např. vitamín E, retinyl-palmitát, olej z vinných pecek, olej z broskvových pecek

Hydratační látky – např. kyselina hyaluronová, olej z vinných pecek, olej z broskvových pecek

Zklidňující látky – např. Anti-Irritant Complex, Diam Oleoactif®, Acnilys®

Prokolagenní látky proti tvorbě akné jizviček – např. Diam Oleoactif®

Schématické znázornění aktivních složek rozdělených dle rozdílného typu účinku na lidskou pleť v kosmetice proti akné.
Schématické znázornění aktivních složek rozdělených dle rozdílného typu účinku na lidskou pleť v kosmetice na akné společně se čtyřmi biologickými faktory podílejících se na vzniku akné.

8) Produkt na akné neobsahuje zbytečně velké množství kosmetických složek

Ingredience v kosmetickém produktu jsou děleny na aktivní a tzv. pomocné složky. Aktivní látky mají určitý účinek na lidskou pleť, pomocné ingredience, jak už název napovídá, pouze „pomáhají“ produktu. Pomocné látky v přípravku zahrnují např. složky pro kontrolu konzistence a pH, emulgátory a konzervační látky.


Je vcelku jasné, že pokud složení vašeho produktu na zadní straně je dlouhé, tak máte vnitřní pocit, že za vaše peníze jste dostali kvalitní přípravek. Bohužel s kosmetickými produkty to tak nefunguje. Ne všechny látky se dostávají totiž do lidské pokožky. Aktivní složky (ve videu tyrkysové kuličky) jsou většinou malé molekuly a dostávají se do lidské pleti. Naopak pomocné látky (ve videu černé kruhy) nevykazují většinou žádný účinek na lidskou pleť a dále to mohou být velké těžké molekuly, které velmi špatně procházejí do pokožky a mohou tak “překážet” aktivním složkám při pronikání do kůže a snížit tak výsledný účinek přípravku, protože tyto ingredience zůstanou na povrchu pokožky a budou vytvářet tzv. film.

(Malá připomínka - Podívejte se na Graf 1 v kapitole 6) Přípravek na akné je lehký s gelovou konzistencí, kde byla diskutována rozdílná prostupnost aktivní složky u dvou produktů přes lidskou pleť.) Proto produkty s příliš vysokým obsahem pomocných složek mohou spíše uškodit vašim kožním buňkám než jim pomoci. Takové přípravky jsou většinou těžké hutné a mohou ucpávat vaše póry, což povede k dalším nechtěným akné pupínkům.


Účinná kosmetika na akné musí tedy obsahovat malé množství pomocných látek a zároveň okolo 5, maximálně 10 aktivních ingrediencí (viz faktor číslo 7). Ve výsledku tak dostanete kosmetický produkt na akné s celkovým počtem okolo "pouhých" 20 složek.


Shrnutí -  8 hlavních faktorů a vlastností, které by měla splňovat kosmetika na akné

Obrázek řekne vždy více:


Shrnující obrázek pro 8 hlavních faktorů a vlastností kosmetiky na akné.
Shrnující obrázek pro 8 hlavních faktorů a vlastností kosmetiky na akné.

Fungující kosmetika na akné - Kde najít takovou, která splňuje všechny uvedené faktory?

​Máte štěstí, právě jste ji našli. Dovolte mi vám představit českou kosmetickou značku Juzika, která účinně pomáhá redukovat akné.


Kosmetika Juzika = řešení pro akné pupínky

Přírodní kosmetika na akné Juzika a její produkty, Krém a Sérum proti akné:

- obsahuje všechny dříve zmíněné typy aktivních ingrediencí (je jich 8; faktor číslo 7)

- je jednoduchá (celkové složení produktu je okolo 20 složek; faktor číslo 8)

- je gelovitá (obsahuje složky carbomer a xanthan gum; faktor číslo 6)

- je lehká (na prvním místě složení produktů je rozpouštědlo a pak jsou aktivní složky; faktor číslo 6)

- je hydratační (obsahuje kyselinu hyaluronovou a další hydratační složky; faktor číslo 5)

- je dermatologicky testovaná (faktor číslo 4)

- je nekomedogenní (faktor číslo 3)

- má správné pH pro zdravou pokožku (faktor číslo 2) a

- použité aktivní složky jsou klinicky ověřené patentované přírodní látky (faktor číslo 1)


Přečtěte si obdržené recenze od našich zákaznic ohledně hydratace pleti po používání Juziky a lehké textuře produktů Juzika.


Psané recenze ohledně hydratace pleti po používání Juziky a lehké textuře produktů Juzika.

Podívejte se na vizuální ukázku použití našeho Séra proti akné na ženské pleti.


Vizuální ukázka použití Séra proti akné od Juziky na ženské pokožce.


Podívejte se na vizuální ukázku použití našeho Krému proti akné na ženské pleti.


Vizuální ukázka použití Krému proti akné od Juziky na ženské pokožce.


Kontrola pH produktu Juzika pomocí pH metru.


měření pH kožního produktu pH metrem
Kontrola pH hodnoty produktu Juzika pomocí pH metru - je vhodný pro problematickou akné pleť (faktor 2; hodnota 5,3 při 25 °C).

Proč se můžete spolehnout na Juziku i vy?

Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že:

  • 83 % testujících pozorovalo nějaký anti-akné efekt již po prvním týdnu používání produktů.

  • Dále nikdo z testujících nepociťoval nežádoucí vedlejší účinky, jako je suchost nebo podráždění pokožky, což jsou velmi časté vedlejší účinky standardních kožních léčiv proti akné.


Další reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo celkem 18 žen v České a Slovenské republice ve věku od 23 do 38 let, ukázal, že:

  • 78 % testujících uvedlo, že jejich pleť vypadá zdravější po konci používání Juziky po 4 týdnech.


Jen pro srovnání: Účinnost kožních léčiv na akné (např. retinoidy) dle odpovědí v dotaznících vyplněných léčenými lidmi těmito kožními látkami se pohybuje v rozmezí pouhých 35-54 %.


Co říkají naše klientky o Juzice




Další důkazy místo slibů - Podívejte se na hodnocení a fotky našich zákazníků před a po používání Juziky


Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky

Slova klientky:

"Skoro žádná kosmetika nebyla schopná mi pomoct s akné a byla jsem z toho nešťastná. Po obdržení kolekce byly první dojmy skvělé. Balení nádherné a textura produktů snad ještě lepší! Krém je opravdu hydratační, zatím nejlepší co jsem měla. Kosmetika mi opravdu vyhovuje. 😊 Celý koncept, textura, funkčnost, vše je jeden velký zážitek.

No, tady vidíte fotky po a před při používání kosmetiky jeden měsíc.😊

“Zarudlé” místa jsou už vlastně jen jizvičky, které se ještě zahojí. Ale za mě je ten rozdíl obrovský! 😍😍

Jsem s kosmetikou naprosto spokojená a budu ji používat i nadále, protože mi totiž žádná kosmetika tolik nepomohla! ❤️ 😊"


Další příběh s Juzikou.


Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky

Slova klientky:

"Krém má úžasnou konzistenci, krásně se roztírá, skvěle hydratuje a především POMÁHÁ. Přikládám fotku, kde je vidět zlepšení. Krém používám cca 6 týdnů a maximální spokojenost. Moc děkuji a doporučuji.❤️"


Klientka dále používá Juziku. Zde zaslané video z prosince (2023), téhož roku.



A další fotka spokojené klientky z letošního roku (2024), kdy je vidět, že dlouhodobé používání Juziky se opravdu vyplatí pro zatažení akné červených boláčků.


Akné proměna s Juzikou.

Stále hledáte fungující kosmetiku na akné?


Kupte set Akné duo od Juziky, který obsahuje Krém a Sérum proti akné. Tento set využívá přírodní ingredience k cílení proti již vytvořeným pupínkům a zároveň proti tvorbě novým.


Naše hodnocení kosmetiky na akné jsou ověřená. Naše klientky a klienty jsme oslovili, aby nám zaslali své recenze.

466 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page