top of page

Akné u dospívajících - jak se ho zbavit

Aktualizováno: 10. 5.

Akné postihuje 9,4 % světové populace, což z něj činí osmé nejrozšířenější onemocnění na světě. Z těchto přibližně 75 000 000 lidí s akné se tento nepříjemný kožní problém vyskytuje u 85 % mladých lidí ve věku 12-25 let. Akné u dospívajících je tedy velmi běžné, ale bohužel často neefektivně léčeno. Proto jsme pro vás připravili tento článek, ve kterém se dozvíte, jak se efektivně ale zároveň šetrně zbavit akné u mladých lidí. Nejprve je však nutné vysvětlit, proč akné pupínky u teenagerů vznikají.


Obrázek dospívající slečny s akné pupínky.
Obrázek dospívající slečny s akné pupínky.

Proč akné u adolescentů vzniká - velmi stručně

Akné se obvykle začíná tvořit během puberty, kdy se hormonální rovnováha začíná dramaticky měnit (pohlavní hormony jsou mnohem více tvořeny).


Hlavní hormon zodpovědný za tvorbu hormonálního akné u teenagerů je tzv. dihydro-TST (DHT). DHT je tvořen přeměnou TST v lidské pokožce. DHT je považován za "velmi silný pohlavní hormon", který silně ovlivňuje kožní buňky mazových žláz a stimuluje tak tvorbu kožního mazu. TST také dokáže stimulovat kožní buňky k tvorbě kožního mazu, ale DHT je v tomto efektu 5 až 10krát silnější než TST.


Poznámka pod čarou: i ženy mají TST

Totální množství TST v průměru u žen je 20-80 ng/dl.

Totální množství TST v průměru u mužů je > 300 ng/dl. 


Laicky řečeno - jak vzniká hormonální akné u adolescentů

Čím více bude mít dospívající člověk TST ve své pleti, tím více se mu bude tvořit DHT a tím budou přítomné kožní buňky více stimulovány k větší tvorbě kožního mazu, což vyústí v tvorbu akné pupínků.


Obrázek řekne vždy více:


Jak pravděpodobně vzniká hormonální akné
Obrázek 1 - Jak vzniká hormonální akné u dospívajících - Lidský organismus (např. varlata u chlapců a nadledviny u dívek) tvoří TST, který je krví dopraven do pleti a poté přeměněn na DHT. Pohlavní hormon DHT je považován za hlavní faktor zodpovědný za tvorbu hormonálního akné u mladých lidí, protože nejsilněji stimuluje kožní buňky k tvorbě kožního mazu. Zvýšená tvorba kožního mazu se pak projeví hormonálními akné pupínky.


Pohlavní hormony a jejich hladiny u mladých lidí s akné - podporující vědecký důkazy - velmi stručně

  1. Např. ve skupině 42 žen s akné s průměrným věkem 23 let byla zjištěná zvýšená hladina volného TST.

  2. V další studii byly zjištěny zvýšené hladiny TST a DHT u 155 žen a 115 mužů, kdy jejich průměrný věk byl 20 let.


Poznámka pod čarou: Vědecké studie: 1. D.Lawrence a et al., Clinical and Experimental Dermatology (1986) 11, 263-273. doi:10.1111/j.1365-2230.1986.tb00458.x 2. Iftikhar U a et al., Serum levels of androgens in acne & their role in acne severity. Pak J Med Sci. 2019;35(1):146-150. doi:10.12669/pjms.35.1.131.


Hormonální akné u dospívajících - jak se ho zbavit - řešení díky anti-hormonálním kosmetickým složkám

V dnešní době díky dlouholetému vědeckému bádání existují účinné přírodní látky, které dokáží zamezit přeměně TST na DHT v lidské pleti a tím jsou schopné snížit lokální "sílu" tohoto hormonu v pokožce, což vyústí ve sníženou stimulaci kožních buněk k tvorbě kožního mazu a tím i akné pupínků. Takové příklady přírodních kosmetických látek jsou Miniporyl™ a Acnilys®.


  • Miniporyl™ je přírodní extrakt z květu červeného jetele.

  • Acnilys® je veganský extrakt, který se získává z ovoce kvetoucí rostliny růžové myrty.


Obrázek řekne vždy více:


Schématické znázornění jak Miniporyl™ a Acnilys® redukují hormonální akné.
Obrázek 2 - Jak Miniporyl™ a Acnilys® redukují hormonální akné u adolescentů. Tyto ingredience zabraňují v pleti tvorbě DHT, hlavnímu hormonu, který stimuluje tvorbu hormonálního akné.

Laicky řečeno - Jak Miniporyl™ a Acnilys® působí na hormonální akné u teenagerů

Miniporyl™ a Acnilys® brání přeměně TST na DHT v lidské pokožce a tím silné stimulaci kožních buněk tímto hormonem k tvorbě kožního mazu a to se ve výsledku projeví sníženou tvorbou hormonálních akné pupínků u dospívajících (viz Obrázek 2).


Podporující vědecký důkazy - velmi stručně

Acnilys®

U Acnilys® bylo zjištěno, že je schopen zabránit přeměně TST na DHT v kožních buňkách.


Graf řekne vždy více:


Acnilys® brání přeměně TST na DHT v kožních buňkách.
Graf 1 - Acnilys® brání přeměně TST na DHT v kožních buňkách.

  1. Kožní buňky při vědeckém experimentu tvořily DHT (osa y, Graf 1) po přidání placeba a TST - červený sloupec v Grafu 1, vystupuje jako "základní linie".

  2. Kožní buňky během stejného experimentu vyprodukovaly o 90 % méně DHT po přidání placeba, TST a 0,1% Acnilys® - tyrkysový sloupec, Graf 1, vpravo.


Tento silný anti-hormonální efekt u Acnilys® (viz Graf 1) poté vedl v klinické studii ke snížení:

  • počtu akné pupínků o 57 % a

  • produkce kožního mazu.


Klinické studie se zúčastnilo celkem 22 žen a 20 mužů ve věku 18-35 let a tito dobrovolníci používali kožní produkt s Acnilys® dvakrát denně po dobu 28 dnů.


Miniporyl™

U Miniporyl™ bylo potvrzeno, že je schopen zabránit přeměně TST na DHT v buňkách.


Graf řekne vždy více:


Miniporyl™ potlačuje přeměnu TST na DHT v kožních buňkách.
Graf 2 - Biochanin A, hlavní složka Miniporyl™, potlačuje přeměnu TST na DHT v buňkách.

  1. Molekula v lidské pleti zodpovědná za přeměnu TST na DHT po přidání placeba během experimentu nebyla nijak ovlivněna a její aktivita byla na 100 % (osa y; červený sloupec, vlevo v Grafu 2) - vystupuje jako "základní linie".

  2. Dle Grafu 2 je zřejmé, že Biochanin A, hlavní aktivní látka v Miniporyl™, je schopná snížit aktivitu molekuly zodpovědné za přeměnu TST na DHT v buňkách o 64 % (tyrkysový sloupec, vpravo).


Tento silný anti-hormonální efekt u Miniporyl™ (viz Graf 2) poté vedl v klinické studii ke snížení:

  • počtu černých akné teček a

  • produkce kožního mazu o 38 %.


Klinické studie se celkem zúčastnilo 20 žen a 20 mužů ve věku 18-55 let a tito dobrovolníci používali kožní produkt s Miniporyl™ dvakrát denně po dobu 30 dnů.


Shrnutí - Jak se zbavit akné u dospívajících?

Miniporyl™ a Acnilys® snížují "lokální sílu" pohlavních hormonů při kožním podání v pokožce bez nežádoucích vedlejších účinků, což vede ke snížené stimulaci kožních buněk k tvorbě kožního mazu, což ve výsledku se projeví sníženou tvorbou hormonálních akné pupínků, černých teček a červených zanícených boláčků u teenagerů.


Obrázek řekne vždy více:


Akné u dospívajících
Obrázek 3 - Schématické znázornění: Přírodní kosmetické látky pro redukci hormonálního akné u dospívajících. Miniporyl™ a Acnilys® brání tvorbě DHT a tím silné stimulaci kožních buněk k tvorbě kožního mazu a to se ve výsledku projeví sníženou tvorbou hormonálních akné pupínků.

A asi teď vás může zajímat, kde můžete tedy sehnat takové kožní produkty, které obsahují Miniporyl™ a Acnilys®?


Máte štěstí. Našli jste je. Dovolte mi vám představit českou kosmetickou firmu Juzika, která se specializuje na problematickou akné pleť.


Kosmetika na akné Juzika = účinný regenerační plán na akné u teenagerů

Juzika je česká přírodní kosmetika proti akné. Naše produkty, Krém a Sérum proti akné:

  • obsahují Miniporyl™ a Acnilys®, patentované aktivní látky, které prokázaly klinický účinek proti akné u dospívajících.

  • obsahují více než 95 % přírodních látek.

  • pomáhají redukovat akné u adolescentů.


Představení Juziky naší dlouhodobou klientkou



Co říká naše dospívající klientka o Juzice a jejím efektu na akné



Podívejte se na pár našich obdržených recenzí od příbuzných nebo přímo dospívajících po používání Juziky.


Psané recenze od příbuzných nebo přímo dospívajících jedinců po používání Juziky.


Proč se můžete i vy spolehnout na Juziku?

Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí v ČR ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že:

  • 83 % testujících pozorovalo nějaký anti-akné efekt již po prvním týdnu používání produktů.

  • Dále 97 % testujících vyslovilo svoji spokojenost s produkty a nikdo z testujících nepociťoval nežádoucí vedlejší účinky, jako je suchost nebo podráždění pokožky. Dle jedné testující: "Mám dost citlivou pleť, ale žádná vyrážka, nic. Naopak, vyzkoušela jsem toho dost a Juzika je snad první věc, po čem mě obličej nepálí a neštípe."


Podívejte se na fotky před a po testujících a jejich hodnocení.


Akné proměnu u dospívající díky Juzice.
Fotka 1 - Akné proměna po cca 8-9 dnech používání Juziky, kde je viditelně zredukován počet aktivních akné pupínků.

Slova dospívající testující:

"Sérum je velmi příjemné na pleti, netvoří žádné suché šupinky, příjemně se roztírá, je velmi lehké. Oceňuji, že je bez parfemace, atopická pleť na něj vůbec negativně nereaguje. Začala jsem používat při velkém zhoršení pleti, do týdne jsem pozorovala zlepšení. Aplikováno bylo sérum vždy po vyčištění pleti a tonizaci ráno i večer.

Po užívání pozoruji zlepšení, akné je stále přítomné, ale nesvědí mě pokožka, pupínky nejsou bolestivé a jsou mnohem menší. Spíše se teď objevují malé červené pupínky než velké červené nebo velké bílé, jako to bylo před používáním séra."


Další šťastný příběh.


Akné proměna u dospívající díky Juzice.
Fotka 2 - Akné proměna po cca 7-8 dnech používání Juziky, kde je viditelně zredukován počet aktivních akné pupínků na bradě.

Odpovědi dospívající testující:

barva: pocitově neutrální

konzistence: lehká, příjemná

mastnost: nemastné

vůně: velmi lehká, příjemná přírodní vůně

pocit na pleti: ihned po nanesení zklidňující, osvěžující, příjemný a v průběhu dne sérum nebylo na pleti vůbec cítit, žádné zčervenání nebo jiné negativní projevy

složení: v pořádku, i co se týče ingrediencí

kompatibilita s make-upem: make-up testující nenosí, ale s SPF ochranným krémem je kompatibilita dobrá, SPF krém a sérum fungují společně, nic se nedrolilo

vstřebatelnost: sérum se velmi rychle vstřebalo (cca během 3 minut)

efekt: dobrý, dle klientky zhruba 3/4 akné zmizelo


Dále produkty Juzika:

  • pomáhají zlepšovat sebevědomí. Dle jedné testující: "Konečně nepoužívám make-up a cítím se dobře, dokonce se chci i fotit."

  • mají lehkou gelovou konzistenci. Vedle rychlé účinnosti byla konzistence produktů druhou nejvíce překvapivou vlastností daných přípravků dle testujících.

  • rychle se vstřebávají a nezanechávají pocit mastnoty. Dle jedné klientky: "Vyhovuje mi gelová konzistence obou produktů, hezky se to vpije do pleti a nezanechává lepivý pocit."

  • jsou kompatibilní s make-upem. Dle jedné klientky: "Kompatibilita s make-upem je dobrá… někdy se krémy s make-upem spojují.. a udělá to takovou divnou hmotu, ale to dělají spíše těžké krémy… což tento je lehoučký."

  • a díky pumpičkám mají velmi jednoduchou aplikaci a snadné dávkování.


Podívejte se na video s jednoduchou a rychlou pleťovou rutinou s produkty Juzika od naší dospívající klientky.



Další video s pleťovou rutinou s produkty Juzika od našeho klienta s maminkou.



Další důkazy místo slibů - Podívejte se na hodnocení a fotky našich dospívajících zákazníků před a po používání Juziky


Akné proměna s Juzikou
Fotka 3 - Akné proměna po cca 4 týdnech používání Juziky, kdy je viditelně zredukován počet aktivních pupínků.

Odpovědi klientky:

Jak hodnotíte efekt na Vaší pleti po týdnu používání akné produktů?

"Na pleti je méně pupínků a méně se mastí."

Jak hodnotíte anti-akné efekt na Vaší pleti po týdnu používání akné produktů?

"Je viditelná redukce pupínků."

Jak hodnotíte jas/tón Vaší pleti po týdnu používání akné produktů?

"Pleť je jasnější."

Jak hodnotíte jemnost/hebkost Vaší pleti po týdnu používání akné produktů?

"Pleť je jemnější."

Vypadá Vaše pleť zdravěji než před začátkem používání produktů?

"Ano."


Další šťastný příběh.


Akné proměna s Juzikou.
Fotka 4 - Akné proměna po 3 týdnech s Juzikou, kdy je viditelná regenerace akné červených pupínků.

Slova klientky:

"Příjemné produkty, hezky hydratují. Konečně něco co mi pomohlo! Určitě koupím zase!"


Další šťastný příběh díky Juzice.


Fotka 1 - Akné proměna naší dospívající klientky s Juzikou po 30 dnech.
Fotka 5 - Akné proměna naší klientky s Juzikou po 30 dnech.

Slova klientky:

"Skoro žádná kosmetika nebyla schopná mi pomoct s akné a byla jsem z toho nešťastná. Po obdržení kolekce byly první dojmy skvělé. Balení nádherné a textura produktů snad ještě lepší! Krém je opravdu hydratační, zatím nejlepší co jsem měla. Kosmetika mi opravdu vyhovuje. 😊 Celý koncept, textura, funkčnost, vše je jeden velký zážitek.

No, tady vidíte fotky po a před při používání kosmetiky jeden měsíc.😊

“Zarudlé” místa jsou už vlastně jen jizvičky, které se ještě zahojí. Ale za mě je ten rozdíl obrovský! 😍😍

Jsem s kosmetikou naprosto spokojená a budu ji používat i nadále, protože mi totiž žádná kosmetika tolik nepomohla! ❤️ 😊"


Dospívající klientka poslala další foto po pokračování používání Juziky.


Fotka 4 - Naše spokojená klientka se setem od Juziky.
Fotka 6 - Naše spokojená klientka se setem Akné duo od Juziky.

Díky anti-hormonálnímu účinku aktivních látek v produktech Juzika pomáhá s akné i u chlapců. Další šťastný příběh s Juzikou u dospívajícího klienta.


Fotka 3 - Tříměsíční akné proměna našeho dlouhodobého klienta s Juzikou.
Fotka 7 - Tříměsíční akné proměna našeho dlouhodobéhodospívajícího klienta s Juzikou.

Slova klienta:

"Moje zkušenosti s akné jsou opravdu špatné, trpím hormonálním akné už nějaký ten rok. Před asi 5 měsíci jsem nevěděl, co dělat proto, aby se to alespoň o trochu zlepšilo, nic nepomáhalo, upravení stravy, všemožné krémy od reklam, které slibovaly, že se to zlepší po zakoupení jejich produktů ani krém od dermatoložky bohužel nepomohl. Až do doby co jsem narazil na internetu na Juzika produkty. Objednal jsem rovnou jak Krém, tak Sérum a asi po 3 měsících užívání se mi to konečně o něco zlepšilo za což, jsem opravdu rád."


Další šťastný příběh s Juzikou.


Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky
Fotka 8 - Proměna naší zákaznice po 6 týdnech s Juzikou.

Slova Kačí:

"Krém má úžasnou konzistenci, krásně se roztírá, skvěle hydratuje a především POMÁHÁ. Přikládám fotku, kde je vidět zlepšení. Krém používám cca 6 týdnů a maximální spokojenost. Moc děkuji a doporučuji.❤️"


Kačí dále používá Juziku. Zde zaslané video z prosince (2023), téhož roku.



A další fotky spokojené Kačí z letošního roku (2024), kdy je vidět, že dlouhodobé používání Juziky se opravdu vyplatí pro zatažení akné červených boláčků.


Akné proměna s Juzikou.
Fotka 9 - Spokojená Kačí bez velkých červených akné boláčků díky dlouhodobému používání Juziky.

Spokojená klientka s produkty Juzika.
Fotka 10 - Spokojená Kačí s produkty Juzika.

Další šťastný příběh s Juzikou.


Fotka 3 - Proměna naší zákaznice po 2 měsících s Juzikou, kdy jí byly zjištěny zvýšené hladiny mužských pohlavních hormonů v krvi.
Fotka 11 - Proměna naší dospívající zákaznice po 2 měsících s Juzikou, kdy jí byly zjištěny zvýšené hladiny mužských pohlavních hormonů v krvi.

Slova Kláry bez hormonálního akné po dlouhodobém užívání Juziky:



Trápí vás dospívající akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami, Miniporyl™ a Acnilys®. Krém a Sérum proti akné synergicky pomáhají:

  • rychleji zacelit akné pupínky,

  • snížit podráždění a

  • předcházet tvorbě novým pupínkům.



Naše hodnocení kosmetiky na akné jsou ověřená. Naše klientky a klienty jsme oslovili, aby nám zaslali své recenze.

988 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page