top of page

Co dělat pro čistou pleť bez akné

Aktualizováno: 30. 4.

Akné je běžné kožní onemocnění, které postihuje miliony lidí na celém světě. Pro mnohé může být zdrojem frustrace a nejistoty a získání čisté pleti bez akné se může zdát nekonečné. Se správným přístupem a důsledným úsilím však není dosažení čisté pleti bez akné nemožným úkolem. V tomto blogovém příspěvku se dozvíte správné kroky, které můžete podniknout i vy, abyste dosáhli čisté a zářivé pleti, po které toužíte.

Nejprve je však nutné velmi stručně říci, co je akné, jak akné vzniká a co ho dokáže způsobit.


Obrázek dospívající dívky s akné.
Obrázek dospívající dívky s akné.

Co je akné - velmi stručně

Akné je onemocnění buněk mazové žlázy, kdy přítomné kožní buňky nejsou v rovnováze.


Jak akné vzniká - velmi stručně

Zdravé, bez akné podmínky: kožní buňky mazové žlázy jsou v rovnováze a není přítomen kožní zánět

Správné množství kožního mazu z mazové žlázy proudí (vyznačeno bílou šipkou ve Videu 1, dále v článku) až na povrch lidské pokožky skrz mazový kanálek bez jeho ucpání.


Podmínky s akné: kožní buňky nejsou v rovnováze a vzniká kožní zánět

Kvůli různým faktorům (podrobněji dále v článku) dochází u jedinců s akné ke zvýšené produkci kožního mazu a k přítomnosti kožního zánětu.

  1. Zvýšené množství kožního mazu proudí mazovým kanálkem na povrch pokožky. Buňky v okolí mazového kanálku však získávají více energie z přebytečného množství kožního mazu a "více rostou a dělí se". Tok kožního mazu je se zvyšujícím množstvím kožních buněk čím dál více omezen, až se mazový kanálek ucpe a vzniká akné pupínek.

  2. Proniknutí kožních bakterií dovnitř lidské pokožky nebo stres způsobuje kožní zánět (podrobněji dále v článku), který zhoršuje akné.


Video 1 - Bez akné a s akné podmínky v lidské pokožce.


Co dokáže vyvést kožní buňky mazových žláz z rovnováhy - velmi stručně

Kožní buňky mazových žláz mohou být ovlivněny především látkami, které tělo produkuje v závislosti:

  • na dospívání (působením zvýšeného množství pohlavních hormonů),

  • příjmu určitých potravin např. sladkostí (působením zvýšeného množství inzulínu) a

  • stresu (působením kortisolu = tzv. stresového hormonu).


Obrázek řekne vždy více:


Co ve zkratce vytváří akné.
Obrázek 1 - Kožní buňky mazových žláz reagují zvýšenou tvorbou kožního mazu a produkcí zánětlivých kožních látek na zvýšené množství pohlavních hormonů, špatný jídelníček a/nebo hodně stresu. Tato odpověď kožních buněk se potom projeví akné pupínky.

Laicky řečeno

Např. zvýšené množství pohlavních hormonů "zapne" kožní buňky mazové žlázy a ty začnou tvořit více kožního mazu. Ten následně teče mazovým kanálkem na povrch lidské pokožky, ale čím více ho bude, tím se kanálek snadněji ucpe a dojde k vytvoření akné pupínku.


Pro realističtější představu pozměněných kožních podmínek v lidské pokožce s akné jsme pro vás připravili krátké ilustrativní video s přehradou a kanálem (viz Video 2).


Video 2 - Přirovnání mazového kanálku bez akné a s akné ke kanálu u přehrady.


Akné, kožní bakterie a zánět - velmi stručně

Z důvodu zvýšené tvorby kožního mazu mají jedinci s akné jiné složení kožních bakterií (tzv. kožního mikrobiomu) než jedinci bez akné, protože bakterie mají "rozdílné životní prostředí" na pokožce.


Laicky řečeno

  • Akné pokožka - Určitý typ kožních bakterií se přizpůsobil na zvýšenou produkci kožního mazu a má tzv. "rád toto prostředí". Tento typ (na Obrázku 2 zeleně, vlevo, dále v článku) může potom způsobovat kožní zánět po průniku do lidské pokožky.

  • Zdravá pokožka - Na druhé straně "zdravý" typ kožních bakterií na lidské pokožce bez zvýšené tvorby kožního mazu (na Obrázku 2 tyrkysově, vpravo) nezpůsobuje kožní zánět.


Obrázek řekne vždy více:


Kožní bakterie na pleti s akné a bez.
Obrázek 2 - Kožní bakterie na pleti s akné a bez.

Shrnutí dosavadních informací - velmi stručně

Zvýšené množství pohlavních hormonů, špatné stravovací návyky a hodně stres vedou k rozvoji kožního zánětu a nadměrné tvorbě kožního mazu, což vede ke změně složení kožních bakterií. Všechny tyto pozměněné podmínky na a v lidské pokožce vedou k tvorbě akné pupínků.


Co dělat pro čistou pleť bez akné

1 - Omezte spotřebu určitých potravin

  • Cukr má prokázaný vliv na tvorbu akné. Omezte proto příjem potravin jako např. čokoláda, pečené brambory, cukroví, kuskus, hranolky, nápoje s vysokým obsahem cukru, cereálie s nízkým obsahem vlákniny a s vysokým obsahem přidaného cukru, slazené ovocné šťávy, bílé těstoviny a bílá rýže.

  • Zvýšený příjem mléčných výrobků (např. mléka) může zhoršit akné. Omezte tedy jejich příjem.

  • Nasycené mastné kyseliny a transmastné kyseliny mají negativní vliv na akné pokožku. Nejezte tedy potraviny z fast foodu. sušenky a jiné pochutiny, které obsahují tyto nevhodné tuky pro akné pleť.


Zdravé potraviny pro akné pleť.
Obrázek 3 - Příklady zdravých potravin pro akné pleť.

2 - Skoncujte se stresem

Akné je jedním z nejčastějších kožních onemocnění a pro ty, kteří jím trpí, může být stresující. Existují však způsoby, jak zvládnout hladinu stresu a zabránit tomu, aby se akné stalo hlavním zdrojem špatné nálady nebo úzkosti.


Prvním krokem je pochopit, že akné je normální součástí života a že jím prochází každý. Přijetí toho, že je součástí života, může pomoci snížit úroveň stresu z akné. Kromě toho je důležité zachovat si pozitivní přístup a nedovolit, aby akné určovalo, kdo jste. Pamatujte, že se jedná o dočasný problém a že jej lze zvládnout. Důležité je také dodržovat správnou hygienu, dostatek spánku a používat produkty určené pro váš kožní problém (podrobněji dále v článku).



V neposlední řadě si na sebe udělejte čas a věnujte se věcem, které vám dělají dobře, například cvičení, malování, jít na procházku, poslechu hudby nebo trávení času s přáteli. Péče o sebe může pomoci snížit hladinu stresu a usnadnit zvládání akné.


3 - Snižte sílu pohlavních hormonů v pleti díky přírodním kosmetickým látkám

Hlavní pohlavní hormon zodpovědný za tvorbu hormonálního akné je tzv. dihydro-TST (DHT). DHT je tvořen přeměnou TST v lidské pokožce. DHT je považován za "velmi silný pohlavní hormon", který silně ovlivňuje kožní buňky mazových žláz a stimuluje tak tvorbu kožního mazu. TST také dokáže stimulovat kožní buňky k tvorbě kožního mazu, ale DHT je v tomto efektu 5 až 10krát silnější než TST.


Poznámka pod čarou: i ženy mají TST

Totální množství TST v průměru u žen je 20-80 ng/dl.

Totální množství TST v průměru u mužů je > 300 ng/dl.


Laicky řečeno - jak vzniká hormonální akné

1) u jedinců se zvýšenými hladinami pohlavních hormonů

Čím více bude mít člověk TST ve své pleti, tím více se mu bude tvořit DHT a tím budou přítomné kožní buňky více stimulovány k větší tvorbě kožního mazu, což vyústí v tvorbu akné pupínků.


2) u jedinců s normálními hladinami pohlavních hormonů

Čím více budou člověka kožní buňky díky jeho genetice citlivější na DHT, tím více budou jeho buňky i za nižších hladin pohlavních hormonů stimulovány k větší tvorbě kožního mazu, což vyústí v tvorbu akné pupínků.


Obrázek řekne vždy více:

Jak pravděpodobně vzniká hormonální akné
Obrázek 4 - Jak vzniká hormonální akné - Lidský organismus (např. varlata u mužů a nadledviny u žen) tvoří TST, který je krví dopraven do pleti a poté přeměněn na DHT. Pohlavní hormon DHT je považován za hlavní faktor zodpovědný za tvorbu hormonálního akné, protože nejsilněji stimuluje kožní buňky k tvorbě kožního mazu. Zvýšená tvorba kožního mazu se pak projeví hormonálními akné pupínky.


V dnešní době díky dlouholetému vědeckému bádání existují účinné přírodní látky, které dokáží zamezit přeměně TST na DHT v lidské pleti a tím jsou schopné snížit lokální "sílu" tohoto hormonu v pokožce, což vyústí ve sníženou stimulaci kožních buněk k tvorbě kožního mazu a tím i akné pupínků. Takové příklady přírodních látek jsou Miniporyl™ a Acnilys®.


  • Miniporyl™ je přírodní extrakt z květu červeného jetele.

  • Acnilys® je veganský extrakt, který se získává z ovoce kvetoucí rostliny růžové myrty.


Obrázek řekne vždy více:

Schématické znázornění jak Miniporyl™ a Acnilys® redukují hormonální akné.
Obrázek 5 - Jak Miniporyl™ a Acnilys® redukují hormonální akné. Tyto ingredience zabraňují tvorbě DHT, hlavnímu hormonu, který stimuluje tvorbu hormonálního akné.

Laicky řečeno - Jak Miniporyl™ a Acnilys® působí na hormonální akné

Miniporyl™ a Acnilys® brání tvorbě DHT a tím silné stimulaci kožních buněk k tvorbě kožního mazu a to se ve výsledku projeví sníženou tvorbou hormonálních akné pupínků (Obrázek 5).


Vědecký důkaz - velmi stručně

Např. u Miniporyl™ bylo potvrzeno, že je schopen zabránit přeměně TST na DHT v buňkách.


Graf řekne vždy více:

Miniporyl™ potlačuje přeměnu TST na DHT v kožních buňkách.
Graf 1 - Biochanin A, hlavní složka Miniporyl™, potlačuje přeměnu TST na DHT v buňkách.
  1. Molekula v lidské pleti zodpovědná za přeměnu TST na DHT po přidání placeba nebyla nijak ovlivněna a její aktivita byla na 100 % (červený sloupec v Grafu 1, vlevo) - vystupuje jako "základní linie"

  2. Dle Grafu 1 je zřejmé, že Biochanin A, hlavní aktivní látka v Miniporyl™, je schopná snížit aktivitu molekuly zodpovědné za přeměnu TST na DHT v buňkách o 64 % (tyrkysový sloupec, vpravo).


Tento silný anti-hormonální efekt u Miniporyl™ (Graf 1) poté vedl v klinické studii ke snížení:

  • počtu černých akné teček a

  • produkce kožního mazu o 38 %.


Klinické studie se celkem zúčastnilo 20 žen a 20 mužů ve věku 18-55 let a tito dobrovolníci používali kožní produkt s Miniporyl™ dvakrát denně po dobu 30 dnů.


4 - Obnovte svůj kožní mikrobiom a snižte kožní zánět přírodními kosmetickými látkami

Jak bylo rozebíráno výše v tomto článku (podkapitola s názvem Akné, kožní bakterie a zánět - velmi stručně), jedinci s akné mají jiné složení kožního mikrobiomu než zdraví jedinci bez akné a dělají se jim proto velmi často červené zanícené pupínky a boláčky.


Příkladem přírodní kosmetické složky, která pomáhá vyrovnat nerovnováhu kožního mikrobiomu u akné je Acnilys®. Dále bylo prokázáno, že vyrovnáváním dané bakteriální nerovnováhy dokáže Acnilys® snížit zánětlivé kožní pochody. Miniporyl™, vedle dříve zmíněných anti-hormonálních účinků, vykazuje také protizánětlivý efekt.


Laicky řečeno - Jak Miniporyl™ a Acnilys® pomáhají s nerovnováhou kožního mikrobiomu a kožního zánětu

Acnilys® pomáhá vyrovnávat bakteriální nerovnováhu kožního mikrobiomu a dále Miniporyl™ a Acnilys® snižují kožní zánět a to se ve výsledku projeví sníženou tvorbou akné pupínků způsobených bakteriemi a kožním zánětem.


Vědecký důkaz - velmi stručně

Např. u rostlinného extraktu růžové myrty (Acnilys®) bylo prokázáno, že prokazatelně snižuje zánět vyvolaný v buňkách.


Graf řekne vždy více:

Rostlinný výtažek z růžové myrty vykazuje protizánětlivý účinky.
Graf 2 - Rostlinný výtažek z růžové myrty vykazuje protizánětlivý účinky.

  1. Samotný zánětlivý stimul dokázal vyvolat zánět v buňkách (červený sloupec v Grafu 2, vlevo) - vystupuje jako "základní linie"

  2. Dle Grafu 2 je zřejmé, že extrakt z růžové myrty (Acnilys®) je schopen potlačit zánět vyvolaný zánětlivým stimulem v buňkách o 77 % (tyrkysový sloupec, vpravo).


Tento silný protizánětlivý efekt u Acnilys® (Graf 2) poté vedl v klinické studii ke snížení počtu zánětlivých akné pupínků o 57 %.


Klinické studie se zúčastnilo celkem 22 žen a 20 mužů ve věku 18-35 let a tito dobrovolníci používali kožní produkt s Acnilys® dvakrát denně po dobu 28 dnů. 


Shrnutí - Co dělat pro čistou pleť bez akné

  1. Omezte mléčné produkty a nevhodné cukry a tuky pro akné pleť

  2. Skoncujte se stresem a

  3. Přidejte do své pleťové rutiny kosmetické ingredience Miniporyl™ a Acnilys® pro snížení síly pohlavních hormonů, kožního zánětu a obnovení vašeho kožního mikrobiomu.


Těmito změnami ve svém životním stylu udržíte hlavní faktory, které jsou schopny dostat kožní buňky z rovnováhy pod kontrolu, a vaše pleť bude čistší a zářivější.


A asi teď se můžete ptát, kde můžete sehnat takovou kosmetiku, která používá Miniporyl™ a Acnilys® ve svých produktech pro redukci akné?


Máte štěstí. Našli jste ji. Dovolte mi vám představit českou kosmetickou firmu Juzika, která se specializuje na akné pokožku.


Kosmetika na akné Juzika = regenerační plán na akné pleť



Juzika je česká přírodní kosmetika proti akné. Naše produkty:

  • obsahují Miniporyl™ a Acnilys®, patentované aktivní látky, které prokázaly klinický účinek proti akné.

  • pomáhají redukovat hormonální akné. Dle jedné klientky: "Myslím, že v období menzesu Juzika udržela pleť celkem významně na uzdě. Ne bez chybičky, ale tak o 70 % lepší než bez ní . :) "  


Co říkají naše klientky o Juzice





Proč se můžete i vy spolehnout na Juziku?

Reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo více než 45 lidí v ČR ve věku od 12 do 44 let, ukázal, že:

  • 83 % testujících pozorovalo nějaký anti-akné efekt již po prvním týdnu používání produktů.


Další reprezentativní výzkum společnosti Juzika, jehož se zúčastnilo celkem 18 žen v České a Slovenské republice ve věku od 23 do 38 let, ukázal, že:

  • 78 % testujících uvedlo, že jejich pleť vypadá zdravější po konci používání Juziky po 4 týdnech.


Jen pro srovnání: Účinnost kožních léčiv na akné (např. retinoidy) dle odpovědí v dotaznících vyplněných léčenými lidmi těmito kožními látkami se pohybuje v rozmezí pouhých 35-54 %.


Podívejte se na pár našich obdržených recenzí.



Dále produkty Juzika:

  • pomáhají zlepšovat sebevědomí. Dle jedné testující: "Konečně nepoužívám make-up a cítím se dobře, dokonce se chci i fotit."

  • jsou dermatologicky testovány. Dle jedné testující: "Mám dost citlivou pleť, ale žádná vyrážka, nic. Naopak, vyzkoušela jsem toho dost a Juzika je snad první věc, po čem mě obličej nepálí a neštípe."

  • dle testujících nevysušují. Naopak, pouze 3 % testujících uvedla ve shrnujícím dotazníku, že hydratace pleti je nedostatečná po aplikaci produktů. Dle jedné testující: "Hydratace je dobrá, produkty nevysušují pleť."

  • obsahují více než 95 % přírodních látek.

  • mají lehkou gelovou konzistenci. Vedle rychlé účinnosti byla konzistence produktů druhou nejvíce překvapivou vlastností daných přípravků dle testujících ve shrnujícím dotazníku.

  • rychle se vstřebávají a nezanechávají pocit mastnoty. Dle jedné klientky: "Vyhovuje mi gelová konzistence obou produktů, hezky se to vpije do pleti a nezanechává lepivý pocit." 

  • jsou kompatibilní s make-upem. Dle jedné klientky: "Kompatibilita s make-upem je dobrá… někdy se krémy s make-upem spojují.. a udělá to takovou divnou hmotu, ale to dělají spíše těžké krémy… což tento je lehoučký."

  • jsou dodávány v praktických ekologických baleních s pumpičkou.

  • jsou skladem. Mohou k vám být odeslány do 24 h.

  • jsou vyvinuty a vyrobeny v České republice.


Další důkazy místo slibů - Podívejte se na hodnocení a fotky našich zákazníků před a po používání Juziky


Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky
Fotka 1 - Proměna naší zákaznice po 2 týdnech s Juzikou.

Slova klientky:

"Akné trpím od vysazení HA (hormonální antikoncepce) asi 9 let a za tu dobu jsem vyzkoušela více kožních lékařů a možností léčby.

Mám za sebou differin krém, zinkovou pastu, skynoren, cyteal, dlouhodobé užívání probiotik a ozařování červeným světlem asi 30 procedur. Nic mi nepomohlo, vždy se jen malinko akné zlepšilo, ale stále se tvořilo.

Vyzkoušela jsem Sérum proti akné, které je přírodní a akné se výrazně zlepšilo a skoro se nedělají nové pupínky. 😊

Doporučuji 👍"


Další šťastný příběh s Juzikou.


Fotky našich zákazníků před a po používání Juziky
Fotka 2 - Proměna naší zákaznice po 6 týdnech s Juzikou.

Slova klientky:

"Krém má úžasnou konzistenci, krásně se roztírá, skvěle hydratuje a především POMÁHÁ. Přikládám fotku, kde je vidět zlepšení. Krém používám cca 6 týdnů a maximální spokojenost. Moc děkuji a doporučuji.❤️"


Klientka dále používá Juziku. Zde zaslané video z prosince (2023), téhož roku.



A další fotka spokojené klientky z letošního roku (2024), kdy je vidět, že dlouhodobé používání Juziky se opravdu vyplatí pro zatažení akné červených boláčků.


Akné proměna s Juzikou
Fotka 3 - Spokojená klientka bez velkých červených akné boláčků díky dlouhodobému používání Juziky.

Trápí vás akné?


Vyřešte ho se setem Akné duo od Juziky s přírodními patentovanými složkami, Miniporyl™ a Acnilys®. Krém a Sérum proti akné synergicky pomáhají rychleji zacelit akné pupínky, snížit tvorbu kožního mazu a podráždění a předcházet tvorbě novým pupínkům.



Naše hodnocení kosmetiky na akné jsou ověřená. Naše klientky jsme oslovili, aby nám zaslaly své recenze.

500 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page